НОВИНИ

Дипломатически совалки за бежанската криза

След час еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос ще представи в Брюксел "пътна карта" за възстановяване на нормалното функциониране на Шенгенското пространство. Мерките трябва да нормализират обстановката до ноември. Димитрис Аврамопулос заяви, че Европейският съюз дава срок на Гърция до средата на май да регистрира всички мигранти. В противен случай ще се наложи да се въведе засилен контрол по границите. Около 30 хиляди души, тръгнали по Балканския маршрут на мигрантите, са блокирани в Гърция.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:23, 04.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Три дни преди срещата на върха между Европейския съюз и Турция, дипломатическите совалки отново се засилиха. Решения за бежанската криза днес ще се търсят в Анкара, Атина, Париж, Брюксел.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с турския президент Ердоган. След среща с турския премиер Давутоглу Туск призова икономическите мигранти да не тръгват към Европа.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Потокът от мигранти продължава да е много висок и са необходими допълнителни мерки. Турция трябва да реши как най-добре да постигне това.

Според източници, цитирани от Файненшъл таймс, по време на срещата между Туск с турския премиер, е постигното споразумение всички мигранти, които не са сирийци да бъдат връщани обратно от Гърция в Турция.

В Париж френският президент и германският канцлер също ще търсят решение на бежанскита криза. Франсоа Оланд и Ангела Меркел ще координират позициите на двете държави преди срещата на върха в понеделник.

В Атина политическите лидери се събират, за да обсъдят позицията на Гърция за срещата на върха между Европейския съюз и Турция.

От ООН призоваха за глобална отговорност на бежанската криза. На пресконференция в Женева специалният пратеник на ООН по миграцията заяви, че всеки ден около 2 хиляди мигранти предприемат пътуване през Егейско море, независимо от суровите условия.

Питър Съдърленд, специален пратеник на ООН за миграцията: По целия път през Балканите до Западна Европа наблюдаваме строг граничен контрол, а на много места дори високи телени огради. Неминуемото последствие от това е, че Гърция постепенно се превръща в държава-лагер за бежанци и имигранти.

Питър Съдърленд предупреди, че до няколко седмици броят на бежанците в Гърция може да достигне 70 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конкурси за културни проекти
Конкурси за културни проекти
Двама полицаи са убити при нападение с кола-бомба в Турция
Двама полицаи са убити при нападение с кола-бомба в Турция