НОВИНИ

ЕС обособи фонд за отбрана с годишен бюджет 5,5 милиарда евро

Европейската комисия съобщи днес, че отделя 5,5 милиарда евро годишен бюджет за Европейския фонд за отбрана. Предвижда се фондът да помогне на държавите от ЕС по-ефективно да изразходват средствата за отбранителни способности, като се ограничи дублирането на разходи и постигане на по-добро съотношение между качество и цена.

bnt avatar logo
от БТА
13:20, 07.06.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света
обособи фонд отбрана годишен бюджет милиарда евро

Фондът ще съгласува, допълва и увеличава националните инвестиции в научноизследователска дейност в областта на отбраната, в разработването на прототипи и в придобиването на отбранително оборудване и технологии.

Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен отбеляза, че фондът допълва сътрудничество с НАТО. Комисията уточни, че фондът ще покрива научноизследователска дейност, като тази година ще осигури безвъзмездни средства за съвместни изследвания в областта на новаторските отбранителни технологии и изделия, изцяло и пряко финансирани от бюджета на ЕС. Проектите, допустими за финансиране от ЕС, ще бъдат насочени към приоритетните области, договорени преди това от държавите в ЕС, като ще включват електроника, метаматериали, криптиран софтуер или роботика. Това направление ще бъде финансирано с 90 милиона евро до края на 2019 г., като за тази година са предвидени 25 милиона евро.

ЕК днес отправи покана за представяне на предложения за проекти в областта на безпилотните системи в морска среда и войсковите системи. Подписването на първите споразумения за отпускане на безвъзмездни средства се очаква до края на тази година. Догодина ЕК ще предложи научноизследователска програма, посветена на отбраната, с прогнозен годишен бюджет от 500 милиона евро.

Фондът ще насърчи държавите от ЕС към сътрудничество при съвместното разработване и придобиване на отбранителна техника и технологии. Държавите могат съвместно да влагат средства в разработването на технологии за дронове или спътникова комуникация, или в покупката на едро на вертолети. Единствено съвместни проекти ще бъдат допустими за финансиране, а част от общия бюджет ще бъде отделена за проекти, свързани с трансграничното участие на малки и средни предприятия. ЕС ще предостави съфинансиране от 500 милиона евро общо за 2019 г. и 2020 г.

След 2020 г. ЕС ще осигурява за отбрана един милиард евро годишно. ЕК очаква това да привлече частни средства и така общо отбранителното перо да достигне пет милиарда евро на година.

Комисията цитира оценки, според които липсата на сътрудничество между държавите в ЕС в областта на отбраната и сигурността струва между 25 милиарда и 100 милиарда евро годишно. Общо 80 на сто от обществените поръчки и над 90 на сто от научните изследвания и технологиите се управляват на национално равнище. До 30 на сто от годишните разходи за отбрана биха могли да бъдат спестени чрез обединяването на обществени поръчки.

В ЕС съществуват 178 различни оръжейни системи, в сравнение с 30 в САЩ. В ЕС съществуват 17 различни модела основни бойни танкове, а в САЩ - само един. В Европа има повече производители на вертолети, отколкото правителства, които да могат да ги купуват, отбелязва комисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът на Меркел одобри преместването на германски войници от турска база
Кабинетът на Меркел одобри преместването на германски войници от турска база
Как да разберем в колко часа сме родени
Как да разберем в колко часа сме родени