НОВИНИ

Евродепутатите одобриха по-строги правила за финансиране на европейските партии

Депутатите в Европейския парламент одобриха днес по-стриктни правила за финансиране на европейските политически партии. Целта е да има по-голяма прозрачност и по-справедливо разпределение на обществените средства, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:29, 17.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
евродепутатите одобриха строги правила финансиране европейските партии

На пленарна сесия в Страсбург депутатите приеха с 561 гласа и 89 против предложение на Европейската комисия за „нови правила, целящи да гарантират правилното използване на държавни средства“ при финансирането на европейските политически партии.

„Само национални партии, а не физически лица, ще могат да формират европейска политически партия с право на финансиране“, посочва в комюнике Европарламентът.

Това ще помогне да се избегне възможността членове на национална партия да учредяват няколко европейски партии, за да се възползват максимално от обществени фондове, „без да придават на партиите си истинско европейско измерение“, се казва в комюникето.

„Европейските партии ще бъдат заличавани от списъка, ако предоставят некоректни данни“, допълва ЕП. Извършителите на измама ще трябва да възстановяват неправомерно изразходваните средства.

Делът на средствата, които се разпределят поравно между европейските политически партии, се намалява от 15 на 10 процента. Останалите 90 процента ще се разпределят пропорционално според броя на евродепутатите от всяка партия.

Новите правила предстои да бъдат одобрени на 26 април от Съвета на ЕС (представляващ 28-те страни членки). След това сегашните политически партии ще разполагат с два месеца да докажат, че отговарят на новите критерии за финансиране.

В края на 2016 г. ЕП поиска близо 173 000 евро да бъдат възстановени от Алианса за пряка демокрация в Европа (ADDE) - европейска политическа партия, доминирана от британските еврофоби ЮКИП, обвинена, че е използвала неправомерно средства на ЕС за финансиране на кампанията за Брекзит, припомня АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще съдят „Фейсбук“ заради технологията за лицево разпознаване
Ще съдят „Фейсбук“ заради технологията за лицево разпознаване
Съветът на Европа похвали Хърватия за ратификацията на Истанбулската конвенция
Съветът на Европа похвали Хърватия за ратификацията на Истанбулската конвенция