НОВИНИ

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер предлага дискусии за бюджета на ЕС

Всички европейските програми, включително кохезионната, трябва да бъдат съкратени, а държавите-членки на ЕС ще трябва да внасят по-високи вноски в европейския бюджет. Това каза днес комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер. След Брекзит в европейския бюджет се отваря дупка, която трябва да бъде компенсирана.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:34, 10.01.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Йотингер съобщи още, че Европейската комисия обмисля въвеждането на данък пластмаса, който да послужи като стимул за намаляването на използването на пластмаса в Европа и отделянето на пластмасови отпадъци. Комисарят по бюджета съобщи още, в следващата многогодишна финансова рамка не се предвижда отделен бюджет за еврозоната. Въпросът за бюджета ще бъде от най-важните теми на българското председателство.


Гюнтер Йотингер, еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси: "Искаме да приканим държавите членки заедно с нас и с Европейския парламент през 2018 година да проведат сериозни дискусии за бюджета. Ще се опитаме да приключим преди европейските избори през 2019 година или поне да свършим повечето работа. Така за първи път ще имаме по-отрано многогодишна финансова рамка и новият парламент и комисия няма да се налага да започват работа с промени. Защото финансите и бюджетът не са всичко, но без тях всичко останало е нищо".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С български фолклор откриват европредседателството в Народния театър утре вечер
С български фолклор откриват европредседателството в Народния театър утре вечер
Как работи Съветът на Европейския съюз?
Как работи Съветът на Европейския съюз?