НОВИНИ

Еврокомисарят Мария Габриел участва в дебат за по-безопасен интернет

За една година кампанията на българския еврокомисар Мария Габриел за по-безопасен интернет е достигнала до 30 милиона европейци и над 15 000 училища в цяла Европа. Това съобщи самата тя в Брюксел по повод международния ден за по-безопасен интернет, който се отбелязва днес. Още за инициативите на Еврокомисията и как Белгия се грижи за децата - жертва на он-лайн тормоз разказва кореспондентът ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:52, 05.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

В Белгия Child focus e организация, която помага на деца-жертва на насилие и посегателства или обект на отвличания. Тя е създадена през 90-те от родител, чиято дъщеря става жертва на известния педофил и убиец Марк Дьотру. От тогава набира изключителна популярност, а неин почетен председател е белгийската кралица Матилде.

Пред последните години организацията се бори много активно и с он-лайн тормоза върху децата. В деня за по-безопасен интернет Мария Габриел и белгийският министър по цифровите въпроси Филип Де Бакер посетиха Child focus.

Филип Де Бакер - министър по цифровите въпроси на Белгия: Ясно е, че в интернет не всичко е розово, има много тъмни места, има хора с лоши намерения. Затова нашата цел като политици е да направим така, че децата ни да имат необходимите качества, за да могат сами да откриват опасности, които ги дебнат в мрежата и да им се противопоставят.

Мария Габриел смята, че кампанията за по-безопасен интернет, която стартира миналата година е изключително успешна и дава резултати. Според нея България също се справя много добре.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: България е изключително активна, най-напред защото и в България има център за безопасен интернет, който е част от мрежата, която ние като Европейска Комисия подкрепяме. Нашият център е един от най-активните. Те съумяват всеки път да ни изненадат с мобилни приложения, с кампании, които включват не само младите хора, но и техните родители и техните учители.

Според експертите от Child focus децата най-често звънят на горещите им линии случаи на така наречения секстинг - разпространение на неприлични снимки он-лайн или защото са станали обект за тормоз от страна на педофили в мрежата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голямото четене приключи, делото КТБ започва по същество
"Голямото четене" приключи, делото "КТБ" започва по същество
Бедните страни в Европа са изложени на риск от по-мръсен въздух
Бедните страни в Европа са изложени на риск от по-мръсен въздух