Европейската комисия даде защитено наименование на странджанския манов мед

Странджанският манов мед беше включен в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз, съобщи Европейската комисия.Това е осмият хранителен продукт от България в листата.

от БНТ
14:24, 02.04.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
европейската комисия даде защитено наименование странджанския манов мед

Странджански манов мед, наричан още „Maнов мед от Странджа", е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000", се казва в решението.

Регистрацията за защитеното наименование за произход идентифицира храни, които произхождащ от специфично място, чието качество или характеристики се дължат основно или изключително на специфична географска среда и чиито етапи на производство се извършват в определения географски район.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално утре в Брюксел сертификата за вписването на Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед" и Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.

ЕС дава защита на над 1445 други продукти, регистрирани в 28-те държави членки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турското външно министерство: Отношенията ни с България са близки
Турското външно министерство: Отношенията ни с България са близки
НАП започна да проверява касовите апарати
НАП започна да проверява касовите апарати