НОВИНИ

Разширява се обхватът на задълженията на влизащите в ЕС

Европейският съвет прие регламент, насочен към подобряване на контрола на паричните средства, които се въвеждат в ЕС или се извеждат от него. Регламентът ще предоставя инструменти по-ефективно справяне с финансирането на тероризъм, изпирането на пари, отклонението от данъчно облагане и други престъпни дейности.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:12, 02.10.2018
Чете се за: 00:25 мин.
У нас
разширява обхватът задълженията влизащите

На практика новият регламент разширява определението за парични средства, така че да обхване не само банкнотите, но и други инструменти или високо ликвидни стоки като чекове, пътнически чекове, предплатени карти и злато.

Освен това в обхвата на регламента се включват паричните средства, които се изпращат като пощенски, товарни или куриерски пратки.

С новото законодателство се разширява обхватът на задължението на всеки гражданин, който влиза в ЕС или излиза от него и носи парични средства на стойност 10 000 евро или повече да ги декларира пред митническите органи.

От пътуващите ще се изисква да декларират паричните средства, независимо дали те са у тях самите, в багажа им или в транспортното средство. При поискване от страна на органите, те ще трябва да ги покажат за извършване на проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сапьори обезвредиха мината, открита до пътя Русе - Силистра
Сапьори обезвредиха мината, открита до пътя Русе - Силистра
ЕП отмени 70 милиона евро от предприсъединителните средства за Турция
ЕП отмени 70 милиона евро от предприсъединителните средства за Турция