Федералното правителство на САЩ остава частично затворено

За трети път тази година федералното правителство на САЩ е частично затворено. Причината е разногласие между Белия дом и Конгреса за финансирането на строителството на стената по границата с Мексико. Президентът Тръмп настоява за изграждането й в бюджета да бъдат заложени 5 млрд. долара.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:06, 22.12.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

От полунощ в САЩ спряха да работят 9 от 15 федерални агенции. 380 000 федерални служители бяха изпратени в неплатен отпуск. 420 000 продължават да ходят на работа, но трудът им няма да бъде платен.

Затварянето засяга най-вече департаментите по вътрешна сигурност, транспорт, селско стопанство и правосъдие.

Сред засегнатите са и почти всички служители на НАСА и федералните паркове. За първи път от 40 години федералното правителство затваря три пъти в една и съща година. Предишните бяха през януари и февруари при гласуването на бюджета.

Бурните дебати в Конгреса между републиканци и демократи продължаха до късно снощи, но не доведоха до компромис.

До частичното парализиране на федералното правителство се стигна след като президентът Тръмп предупреди, че няма да одобри бюджета, ако не бъдат отпуснати пари за изграждането на стената.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Нашата велика страна трябва да има гранична сигурност. Не искаме да идват хора, които не трябва да са тук.

Изграждането на стената е едно от предизборните обещания на Тръмп. Той подписа указа за строежа почти веднага след встъпването си в длъжност. Преди дни негови привърженици започнаха да набират средства за строежа и досега са събрали 13 милиона долара.

Тази вечер Сенатът се събира отново. За да бъде одобрено предложението на Тръмп е необходима подкрепата на 60 сенатори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бившата кметица на Младост Десислава Иванчева излезе под домашен арест
Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева излезе под домашен арест
Дизелгейт ще струва на Фолксваген 2 млрд. евро през 2019 г.
"Дизелгейт" ще струва на "Фолксваген" 2 млрд. евро през 2019 г.