ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Фермери настояват за повече субсидии за отглеждането на месодайни животни

bnt avatar logo от Репортер: Ирина Николова, Оператор: Федор Сургов
A+ A-
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Животновъди от Благоевград сигнализираха, че с всяка изминала година все по-малко се търси телешкото месо. Цената на живото месо пада, а тази в магазините се покачва, заради прекупвачите, които спекулират с цените, смятат фермери от югозападна България....

Фермери настояват за повече субсидии за отглеждането на месодайни животни

Животновъди от Благоевград сигнализираха, че с всяка изминала година все по-малко се търси телешкото месо. Цената на живото месо пада, а тази в магазините се покачва, заради прекупвачите, които спекулират с цените, смятат фермери от югозападна България. Те разказаха, че трудно отглеждат животните си, тъй като не получават субсидии за гледането на телета.

Димитър Бакалов отглежда над 130 телета, за които не получава държавна помощ. Получава субсидии само за кравите, за които се грижи. Казва, че животновъдите трябва да получават и субсидии и за месодайните животни, а не само за млекодайните.

Димитър Бакалов, животновъд: „Точно обратното се дава в Европа и навсякъде се дава на литър мляко или на теле, предадено на кланица. При нас е точно обратното. При това положение няма как да вървят нещата, защото никой не знае колко телета има в България, никой не знае колко мляко се дава на ден в България.”

Тази година килограм живо телешко месо се продава за около 2 лв. Заради слабото търсене много от фермерите в благоевградско не могат да намерят пазар на животните си. Според Димитър Бакалов масово у нас се внася месо от други страни.

Димитър Бакалов, животновъд: „В България се внася много месо чуждо и то предимно от Испания, Аржентина. И то замразено. Това са държавните резерви на тях. И в момента от 1-2 години се внася много месо от Румъния. Тъй като всички знаем, че царевицата и храната там е много по-евтина. И за туй при нас нещата няма да вървят ”

Според фермерите е необходимо производството на българско месо да бъде стимулирано от държавата. Затова те настояват за бързи промени и субсидии за животновъдите, които отглеждат месодайни животни. Фермерите припомниха, че за да има специален етикет с "Произведено в България" и суровината трябва да е родна. В момента обаче отглеждането на българското месо е в криза. А равносметката за 2016 година е, че фермерите масово фалират.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?