Над 40 винарски изби и производители на хранителни продукти от цялата страна показват своето производство на международно изложение във Варна. Фестивалът “Вино и храна” е организиран от Българската асоциaция на сомелиери и виноценители и Българската...
Над 40 винарски изби и производители на хранителни продукти от цялата страна показват своето производство на международно изложение във Варна. Фестивалът “Вино и храна” е организиран от Българската асоциaция на сомелиери и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура и е подкрепен от всички национални и регионални туристически браншови организации на хотелиерите и туроператорите.
Вече четири години форумът се провежда с целта да утвърди Варна и като гурме дестинация, при това – целогодишна. А постигането на устойчив туризъм през цялата година няма как да не срещне подкрепата на хотелиерите и туроператорите. Освен това е част от усилията България да скъса с имиджа на евтина дестинация, за която е характерен ол инклузив и конвейрният туризъм. Затова на фестивала наблягат на разнообразието и качеството – и в напитките, и в храненето. И той не е насочен само към туристите – можем да станем част от световната гурме карта, само ако изградим кулинарна култура у нас самите.
Вино, месо, сирено, колбаси и хлебни изделия са само част от продуктите, които гостите и посетителите на фестивала “Вино и храна” имат възможност да дегустират. Своите вина представят и вносители от Италия, Франция, Нова Зеландия и Австралия.
Шеф-готвачът Петър Йоргов и екипът му всеки ден предлагат различно гурме меню за трите дни на фестивала. За приготвянето на кулинарните деликатеси се използват подбрани натурални български продукти: "Повечето са от близки места, тук около Варна. Имаме аспержи, имаме тиква, месата също са избирани, на биопродукти сме наблегнали днес най-вече.
С наближаването на летния сезон специалисти споделиха и какви вина са предпочитани за консумация.
"Предпочитат се по-леки вина, без да са отлежавали в дъб – бели. Сега особено актуални са сортовете совиньон блан и шардоне, а също така и характерните български сортове, които са предпочитани от чуждестранните туристи", казва Мартин Минчев, директор на винарска изба в с. Овчарово.
Новото тази година е уличната зона за хранене, където се предлагат бургери, приготвени на специално барбекю. Така всеки минувач има възможност да опита и закупи качествена храна направо на улицата.
Да бъде по-силно застъпена кулинарията като фактор туризма – за това настояват и участниците в Националната кулинарна купа на България. Най-значимият преглед на майсторството на родните готвачи се провежда в Международния панаир - Пловдив. 130 професионалисти от цялата страна участваха в индивидуалните и отборните състезания в няколко кръга.
България е кулинарна нация, затова даденостите и съвременните достижения в нашето готварско изкуство трябва да бъдат по-силно застъпени в политиката по популяризиране на родния туризъм.
"Това е много важен елемент от нашата култура и от етикета на България, който трябва да се развива. Защото даденостите ни са такива, имаме нелош туризъм, а туризмът е в една много сериозна връзка с храната", заяви Димо Димов от Асоциация на професионалните готвачи.
Най-престижните призове са „Най-добър готвач“, най-добър млад готвач и Отбор на България. Националната купа на България е и квалификация за най-популярното състезание за готвачи в света - Бокюз д´ор, известно като „Кулинарните Оскари“.