НОВИНИ

Фейсбук разшири дефиницията си за реч на омразата

Фейсбук разшири дефиницията си за реч на омразата. Понятието вече обхваща и определенията "бели националисти" и "бели сепаратисти". Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн приветства забраната, на заяви, че тя не е достатъчна.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:55, 28.03.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света
фейсбук разшири дефиницията реч омразата

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн приветства забраната, на заяви, че тя не е достатъчна.

Белият национализъм и сепаратизъм не може да бъдат отделени по смисъл от теорията за превъзходство на бялата раса и организираните групи, проповядващи омраза. До този извод стигна Фейсбук след месеци проучване, но и външен натиск.

Социалната мрежа призна, че досега проявите на "бял национализъм" са били свързвани с идеите на национализма и сепаратизма в по-широк план, като например американската гордост или баският сепаратизъм, които все още са позволени.

Барбара Ортатей, репортер в АП: Компанията смяташе, че има разлика между тези групи и че ако някой е бял националист, това не означава, че членува в групи, проповядващи омраза.

Правозащитни организации и хора от научните среди обаче определиха това становище като погрешно и отдавна упражняваха натиск върху компанията да го промени.

Темата стана особено чувствителна след нападенията срещу две джамии в Нова Зеландия, при които загинаха 50 души, и които бяха предавани на живо във Фейсбук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Герасим Георгиев-Геро гост в Извън играта по БНТ1
Герасим Георгиев-Геро гост в "Извън играта" по БНТ1
Парламентът разсрочи дълговете на вероизповеданията
Парламентът разсрочи дълговете на вероизповеданията