НОВИНИ

Филм на БНТ с висока оценка от Европейската асоциация на обществените телевизии

Тази година БНТ участва в проекта на EBU Eurovision Children’s Drama Series с филма на Румен Николов „Нарисувано писмо“ (Picture post). Концепцията предвижда обществените телевизии – членове на EBU – да създадат съвместна поредица от филми за деца между 6 и 9-годишна възраст.

филм бнт висока оценка европейската асоциация обществените телевизии
bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 22.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В специалната селекция участват филми, които разказват увлекателни истории за подрастващи от различни социални слоеве, за техния живот и за ролята им в света на възрастните. Сред водещите критерии за включване в мащабната европейска копродукция е историите да са разказани с много емоционален заряд и да пораждат съпричастност у младата аудитория.

Българското участие получи високата оценка на продуцентите от страна на EBU. В писмо до БНТ г-жа Берил Ричардс – изпълнителен продуцент „Детски копродукции“ на европейската организация, изразява впечатлението на селекционната комисия от филма на българската обществена телевизия с оценки като: „Силно актьорско присъствие, разтърсваща емоция, нестандартен, ефектен и особено въздействащ разказ със сложен сюжет. Отлични изпълнения и силно музикално въздействие“, се казва в писмото.

Сценарист и продуцент на българската лента е дългогодишният главен редактор на „Детска редакция“ в БНТ и бивш програмен директор на обществената медия Румен Николов, режисьор е Димитър Шарков, оператор – Димитър Митов, а художник – Ели Пешева.

Вече повече от 20 години проектът на EBU Eurovision Children’s Drama Series подкрепя продукции на отделните обществени телевизии на принципа „създаваш един, ползваш всички“. Всеки от 11-те обществени оператори, участвали тази година, създава един епизод от „сериала“ и получава за излъчване поредицата, включваща продукциите на всички партньорски телевизии. През 2017 г. филмът на БНТ „Нарисувано писмо“ (Picture post) ще бъде излъчен в 11 европейски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Карлов беше погребан с военни почести в Москва
Андрей Карлов беше погребан с военни почести в Москва
Поне 23 души са загинали при избухването на три коли-бомби край Мосул
Поне 23 души са загинали при избухването на три коли-бомби край Мосул