НОВИНИ

Франция преди дебата Марин Льо Пен - Еманюел Макрон

След два часа започва телевизионният дебат между двамата кандидати за президент на Франция Марин Льо Пен и Еманюел Макрон. Центристът продължава да води в проучванията с 60 % срещу 40 за крайнодясната лидерка. Телевизионните дуели преди балотажа са традиция от 1974 г. Редица обществени фигури агитираха в полза на Макрон - сред тях бившият председател на европейската комисия Жак Делор и писателят Ерик Орсена.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:06, 03.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Френски музиканти избраха за лозунг на концерта си изречението "Спрете" Националния фронт" на 7 май".

Емили Лоазо, композитор и изпълнител: Трябва да гласуваме, дори за някого, когото иначе не бихме избрали.

Една добре охранявана булка се снима на площад Трокадеро, а на снимката със сигурност ще има не само туристи. 3 500 войници в Париж наблюдават внимателно съмнително поведение, изоставен багаж или странно движещи се коли. За отбелязване е, че и двамата съперници за президентското място искат задължителна военна служба за няколко месеца.

Тази вечер е важна, защото Макрон и Льо Пен ще опитат да убедят колебаещите се избиратели в своя полза. Задачата изглежда тежка.

Жена: Не мисля, че хора, които са решили да не гласуват, ще гласуват след дебата.

Други са на различно мнение.

Мъж: Ще реша, когато вляза в кабинката.
Одет, пенсионерка в Париж: Не мислите ли, че ни проглушиха ушите. Госпожа Льо Пен малко прекалява, дори и да има хора, които не печелят много пари, но не мога да си представя французите да гласуват за нея.

Двамата претенденти ще дискутират на фона на Елисейския дворец. Местата са определени с жребий - Льо Пен отляво, Макрон отдясно. 14 камери ще показват реакциите на съперниците. Дебатът може да се нарече исторически - представител на крайнодесните участва за първи път в телевизионен дуел между двата тура, след като през 2002- ра Жак Ширак отказа да се срещне с Жан-Мари Льо Пен, бащата на Марин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампанията на БНТ2 Купувам българско с инициатива Вкусът на България
Кампанията на БНТ2 "Купувам българско" с инициатива "Вкусът на България"
Първа репетиция на Кристиан Костов на сцената на Евровизия (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)
Първа репетиция на Кристиан Костов на сцената на Евровизия (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)