НОВИНИ

Франция преживява футболната загуба от Португалия

Огорчение, разочарование, усещане за нещо незаслужено- така Франция преживява загубата от Португалия. Емоциите прераснаха в гняв, полицията използва палки и сълзотворен газ за да отрезви феновете край Триумфалната арка. Още преди финала обаче президентът Франсоа Оланд определи цялото първенство като победа на Франция, осигурила добрата организация. Оланд посвети снощния мач на Мануел Диас - французин с португалска кръв, който е сред жертвите на атентатите от 13-ти ноември.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:53, 11.07.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света
франция преживява футболната загуба португалия

Айфеловата кула днес беше затворена за посетители след снощните размирици. Френският отбор се прибра съкрушен в хотела си през нощта, а в ранния следобед с удължени лица играчите отидоха на среща с държавния глава. На излизане от Елисейския дворец бяха посрещнати с аплодисменти от верни и признателни фенове.

Не беше нашият ден, отбеляза френската преса. "Смазани", "Прекалено жестоко", "Прекършена мечта" са само част от заглавията в днешната преса, но не липсват и материали с израз на благодарност за убедителното представяне.

Никола: Не заслужавахме да загубим от португалците, те не се представиха блестящо. Спечелиха само два мача в нормалното време. Пътувахме четири часа до Париж, само за да присъстваме на поражение. Съсипан съм.

Жюлиен: Победихме Германия на полуфинал, отстранихме ги, а сега ни биха португалците, които за мен не бяха толкова добри колкото французите.

Жак - продавач на вестници: Не съм разочарован, защото Световната купа наближава. Ако френският отбор продължи да играе толкова добре, колкото при последните два мача, мисля, че има шанс да постигнат нещо голямо на Мондиала.

Разочарованието и при играчите, и при народа и властта е примесено с гордост от достойното представяне - и като отбор, и като организатори. Петлите отново върнаха на французите чувството за единение, каквото те демонстрираха след атентатите от 13 ноември.

Вътрешният министър Бернар Казньов отличи работата на повече от сто хиляди полицаи, войници и жандармеристи, които се грижеха за сигурността и подчерта - въпреки висаката терористична заплаха евро 2016 беше успех. Днес можем за кажем, че Франция победи, може би не в областта на спорта, а в организацията, заяви и спортният министър Патрик Канер. Финансовата равносметка също е положителна- очакваният принос за френската икономика е милиард и 200 милиона, включително от ДДС.

В редица градове-домакини заетостта на хотелите достигна 100 процента. В Бордо, например поръчките на бира в баровете по време на срещите са достигали 4 500 евро на час. УЕФА отчита оборот от близо два милиарда при печалба от 830 милиона- ръст от 34 на сто спрямо предишното Евро в Украйна и Полша. Снощният финал е бил гледан от близо 21 милиона зрители само във Франция, или 73 процента от цялата аудитория. Това е най-добър телевизионен резултат в страната от 10 години и четвърти от началото на измерванията през 1989-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Португалия посрещна триумфално Роналдо и компания
Португалия посрещна триумфално Роналдо и компания
Основен булевард в Пловдив става зона за отдих
Основен булевард в Пловдив става зона за отдих