НОВИНИ

Французите са против статута на "първа дама"

Все повече французи са против даването на официален статут на първа дама на Брижит Макрон, съпругата на президента. В специална петиция са се подписали над 220 000 души. За разлика от Съединените щати, конституцията във Франция не предвижда статута първа дама и следователно в държавния бюджет не са предвидени средства за нея.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:25, 08.08.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

За разлика от Мелания Тръмп, Брижит Макрон няма официална роля, подобно на всички съпруги на френски президенти. В Конституцията на Франция няма статут "първа дама". Все повече французи не искат и да има и се подписват за това. Те смятат, държавният бюджет не трябва да плаща за това. В момента Брижит Макрон е на издръжка на бюджета на Елисейския дворец.

Инициаторът на петицията се основава на закон, приет преди дни по идея на държавния глава.

Тиери-Пол Валет, инициатор на подписката против статута на "първа дама": На депутатите и сенаторите беше забранено да наемат съпругите си, защото това е неморално. В същото време се прави изключение за съпругата на президента, защото тя е съпруга на президента. Това е противоречие и ме притеснява.

Духовете се разбуниха след като стана ясно за планове на президента Еманюел Макрон да въведе спорния статут. По време на кампанията си Макрон каза, че съпругата му ще има публична роля, но няма да се издържа от пари на данъкоплатците. Все пак той заяви, че иска създаде нейн кабинет и персонал с официална функция.

Според френска медия, Макрон се е отказал от въвежда първа дама. Вместо това ще има харта на прозрачност, която ще определи броя на сътрудниците на госпожа Макрон и ще уточни функциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп с най-нисък рейтинг от януари насам
Доналд Тръмп с най-нисък рейтинг от януари насам
10-годишно момиче от Пловдив със златен медал от олимпиада в Малайзия
10-годишно момиче от Пловдив със златен медал от олимпиада в Малайзия