НОВИНИ

Петиция срещу статута "първа дама" за Брижит Макрон набира подкрепа

Над 150 000 французи са се включили в подписка против даването на официален статут на първа дама на Брижит Макрон, съпруга на президента. Подобно решение би дало на госпожа Макрон издръжка от държавния бюджет. Подписката е инициирана от френски писател. В момента Брижит Макрон разполага със сътрудници и охрана, за които плаща Елисейският дворец. Френската конституция не дава статут на брачния партньор на държавния глава.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:44, 07.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

"Няма причина, поради която съпругата на държавния глава да може да получи бюджет от публични средства", се твърди в петицията на change.org, започната от Тиери Пол Валет, който се представя като "артист, художник и автор" и "ангажиран гражданин".

"В момента Бриджит Макрон разполага с екип от двама-трима сътрудници, както и двама секретари и двама служители по сигурността и това е достатъчно", се казва в текста, който изтъква контекста на "спестявания", който желае да извършва правителството.

"Ние осъждаме остро всички сексистки атаки срещу Бриджит Макрон”, бивша преподавателка на президента и 25 години по-възрастна от него и "не поставяме под въпрос уменията ѝ", се казва в текста.

"Въпреки това, в продължение период на морализиране на френския политически живот", с приемането от началото на август на законопроект, който забранява наемането на близки роднини в екипа от сътрудници на политиците, „ние не можем да подкрепим инициативата за специален статут на съпругата" на държавния глава.

Адресирана до държавния глава и неговия премиер Едуар Филип, петицията късно в неделя сутринта събра повече от 152 хиляди подписа.

По време на кампанията за президентските избори Еманюел Макрон посочи, че съпругата му ще има "обществена роля", ако бъде избран в Елисейския дворец, за да излезе извън "френското лицемерие", но без да и се „плаща от данъкоплатците".

Въпросът за статута на първа дама бе повдигнат миналата седмица в парламента, когато се разглеждаше процесът на вдигане на морала на политическия живот. Депутатите от радикалната левица защитаваха напразно забраната за сътрудници на президента да не могат да бъдат привличани близки роднини, както това се отнася за членове на правителството или парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19 спектакъла на „Сцена на кръстопът“ в Пловдив тази година
19 спектакъла на „Сцена на кръстопът“ в Пловдив тази година
Борисов за „Полимери“: 10 месеца ще са необходими за обезвреждане на химикала
Борисов за „Полимери“: 10 месеца ще са необходими за обезвреждане на химикала