НОВИНИ

Френските власти за защита на личните данни глобиха Фейсбук със 150 000 евро

Гигантът Фейсбук (Facebook) бе глобен със 150 000 евро (166 000 евро) от френската служба за защита на личните данни, тъй като компанията не е попречила на достъпа на рекламодателите до данните на потребителите, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
18:17, 16.05.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
френските власти защита личните данни глобиха фейсбук 150 000 евро

Френските власти уточниха, че глобата е наложена като част от по-широко европейско разследване на някои практики на Фейсбук, обхващащо Белгия, Холандия, Испания и Германия.

Глобата от 150 000 евро е малка за компания, която има тримесечни приходи от около 8 милиарда долара и пазарна капитализация, възлизаща на около 435 милиарда долара. Това обаче е максималната глоба, която е можело да бъде наложена, когато е започнало разследването на технологичния гигант, уточнява Ройтерс.
Сега френската службата може да наложи до 3 милиона евро глоба, след като през октомври 2016 година бе приет нов закон.

Миналата година властите във Франция дадоха срок на Фейсбук да спре да следи активността на интернет потребителите, които не ползват социалната мрежа, без тяхно разрешение, и нареди на компанията да спре някои трансфери на лични данни към САЩ.

Фейсбук настоява, че ирландските власти за защита на личните данни, а не френските, имат правомощия да издават такива нареждания, тъй като европейската централа на компанията е в Дъблин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снимаха поп-фолк клип в столична гимназия
Снимаха поп-фолк клип в столична гимназия
Русенецът Тодор Делев откри 20-ата си самостоятелна изложба
Русенецът Тодор Делев откри 20-ата си самостоятелна изложба