САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Френският кабинет застава зад трудовата реформа на президента Макрон

Френското правителство няма да отстъпи от трудовата реформа на президента Еманюел Макрон, чиято цел е да се либерализира пазарът на труда. Това потвърди премиерът Едуар Филип ден след мащабните протести в страната.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:41, 13.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Първите мащабни синдикални протести, откакто Еманюел Макрон е в Елисейския дворец, преминаха под мотото "Безделниците са на улицата", заради думи на президента, който обяви, че няма да отстъпи пред "безделниците, циниците и крайните."

Призивът на втория по големина синдикат извади на улицата 223 000 души в цяла Франция, по данни на вътрешното министерство. Организаторите обявиха 400 000. В Париж атмосферата беше празнична, въпреки инциденти, предизвикани от младежи с качулки.

Днес премиерът Едуар Филип увери, че хората имат право да протестират и гласовете им ще бъдат чути, но добави:

Едуар Филип, премиер на Франция: Когато французите се изразяват чрез гласовете си по време на избори, те също имат право да бъдат уважавани. Реформата, която извършваме, беше обявена от президента по време на кампанията. Ние живеем в страна, където масовата безработица е постоянна. Страната е в по-неблагоприятно положение от други, също демократични държави. Живеем от дълго време с 9-процентна безработица. И французите поискаха от нас да променим страната.

Водещи профсъюзи, включително най-големият, не се присъединиха към протестите, макар да не одобряват реформата. Това говори за разцепление в редиците, коментира пресата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Налице е противопоставяне между Русия и НАТО
Каракачанов: Налице е противопоставяне между Русия и НАТО
В Русе борят зависимостите чрез спорт
В Русе борят зависимостите чрез спорт