НОВИНИ

Синдикални протести във Франция срещу трудовата реформа на Макрон

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Гваделупа, на път за отвъдморските територии на Карибите, които пострадаха тежко от урагана Ирма. Макрон ще посети островите Сен Бартелеми и холандско-френския Сен Мартен, където загинаха девет души. Самолетът му носи провизии, лекарства и оборудване за спешните екипи. Президентът ще следи от дистанция първото сериозно изпитание от мандата си. Днес във Франция е ден на протести срещу трудовата реформа на Макрон, организиран от втория по големина синдикат - Общата конфедерация на труда. Реформата беше основно предизборно обещание и неизпълнен проект от времето, когато Макрон беше икономически министър в кабинета на президента Оланд.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:22, 12.09.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Над 180 манифестации в Париж и цяла Франция, около 4000 призива за стачки - това означава проблеми в транспорта и обществените услуги в много градове по време на първия мащабен социален протест, откакто Еманюел Макрон е в Елисейския дворец.

- Днес сме заедно със синдикатите, за да кажем "не" на тези мерки. Очакват ни и други битки - за осигуровките срещу безработица, професионалната подготовка, социалното осигуряване.

Обявената цел на пакета от мерки, представен в края на август, е по-гъвкави условия за бизнеса, за да се улесни създаването на работни места и да се намали безработицата. Предвижда се повечето условия на труд ще се договарят на ниво компании, а не за цели сектори. Малките компании да преговарят пряко със служителите си, вместо със синдикатите.

За Общата конфедерация на труда реформата е "социален преврат". Но синдикатите са разединени в битката. Най-големият - Френска демократична конфедерация на труда, е разочарован от реформите, но не участва в протестите. Работодателите одобряват промените. Изявление на Макрон по време на скорошното му посещение в Атина предизвика полемика.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Нашата страна не се реформира. Защото нашите съграждани, защото вие, докато е възможно да не се правят нужните реформи, се бунтувате, оказвате съпротива. Няма да отстъпя нищо - на безделниците, на циниците, нито на екстремистите.

Кабинетът обяви, че няма да отстъпи пред уличните протести. От десетилетия наред синдикатите осуетяват опитите за реформи на пазара на труда във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10% от онкоболните в Русе са с повече от един тумор в организма
10% от онкоболните в Русе са с повече от един тумор в организма
Финалният доклад на БАН ще реши бъдещето на проекта АЕЦ Белене
Финалният доклад на БАН ще реши бъдещето на проекта АЕЦ "Белене"