НОВИНИ

Френското правителство представя днес проектобюджета си за догодина

Френското правителство представя днес проектобюджета си за идната година. Основната му задача е да се съчетаят мащабните понижения на данъците, обещани от президента Еманюел Макрон, и намаляването на бюджетния дефицит под 3-процентния лимит за Евросъюза - задача, с която Франция не успява да се справи. За Макрон, който се заема с трудни реформи, залозите са големи, пише европейската преса.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:46, 27.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Германският външен министър Зигмар Габриел приветства речта на френския президент Еманюел Макрон. По думите му това е пламенна реч против национализма и в подкрепа на Европа, която Макрон иска да реформира и обедини. "Той може да разчита на нас", казва германският социалдемократ, цитиран от Ройтерс. Макрон говори непосредствено след изборите в Германия и обърна специално внимание на страната, с която Франция от години е тандем.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Предлагам на Германия ново партньорство. Няма да сме съгласни за всичко, или не веднага, но ще обсъждаме всичко. На онези, които казват, че това е невъзможна задача, отговарям: Вие сте свикнали да се отказвате, но аз - не.

Въпреки недостатъците си, това беше добра реч за бъдещето на континента, след като Евросъюзът се сблъска с Брекзита, миграцията и възхода на полулизма. Посланието трябва да бъде чуто - Европа се нуждае от повече амбиции, а не от по-малко, пише британският вестник "Гардиън".

Макрон говори за Европа на няколко скорости, за да не може едни страни да забавят други, пише френският "Либерасион" и изтъква идеята за бюджет на еврозоната.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Един бюджет може да върви само със силно политическо ръководство на общ финансов министър и силен парламентарен контрол на европейско ниво. Само еврозоната със силната си и международна валута може да предложи на Европа рамката на световна икономическа сила

В речта имаше ясен подтекст - 39-годишният френски президент заяви, че "суверенна, единна и демократична Европа" е важна за борбата с възхода на крайната десница на континента, коментира "Вашингтон пост".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КинеДок представя 16 документални филма от осем европейски държави
КинеДок представя 16 документални филма от осем европейски държави
Испанската полиция затваря избирателни секции преди референдума в Каталуния
Испанската полиция затваря избирателни секции преди референдума в Каталуния