НОВИНИ

"Галъп": Над 60 % от българите са попадали на фалшиви новини

Една четвърт от българите са били преки свидетели на агресия между деца и юноши в последната година, тоест близо 1,4 милиона българи са виждали на живо скарвания, тормоз и сбивания между деца и юноши в последните 12 месеца. Над 60 % са попадали на новини, които смятат за фалшиви.Това показват данни от независим експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл".

bnt avatar logo
от БТА
16:55, 02.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
галъп българите попадали фалшиви новини

Числото потвърждава тревожната тенденция на агресия сред деца и юноши, коментират социолозите.

Според данните 61,1 процента от анкетираните твърдят, че в последната една година са попадали на новина, която смятат за фалшива, неотговаряща на истината. Това са близо 3 милиона и 300 хиляди души. Очевидно темата с т.нар. фалшиви новини се превръща не просто в основен проблем, но и нещо обичайно и очаквано, отбелязват от "Галъп".

Сондажът се опитва да провери обществените инстинкти по отношение на някои актуални теми от последните седмици и месеци в по-широкия контекст на темата за реалните и изкуствените обществени въпроси, уточняват социолозите.

Сред реалните проблеми респондентите виждат проблемите с пътни настилки, тунели, мостове (88,3 на сто казват, че това е реален проблем, 9,8 на сто - създаден от медиите, а останалите се колебаят), проблемът със санирането (52,6 процента срещу 38,6 на сто), темата с парите за наука (44,2 на сто на 37,8 процента), пръстовите отпечатъци (49,1% на 44 процента).

Като пример за изкуствено създаден проблем респондентите припознават, например полета на президента Румен Радев с военен самолет (63,6 процента казват, че това е въпрос, създаден от медиите, а 27,1 на сто намират това за реален проблем).

Данните показват, че програмата за саниране е добре позната на българите - 90,2 на сто от запитаните твърдят, че са чували за нея. 51,8 процента от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, 39,9 на сто обаче се съгласяват с крайното твърдение "санирането е голяма кражба".

Високият процент крайни становища показва очевидна обществена тревога, смятат социолозите.

49,5 на сто от запознатите със санирането смятат, че то не е честно, 30,8 на сто са на обратното мнение. Очевидно, санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, което идва от факта, че само малка част от българите могат да се възползват от него, смятат социолозите. Голямо влияние оказват и подозренията в корупция - които са общ знаменател в българското обществено мнение, коментират от "Галъп".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-голям брой на непълнолетни извършители на престъпления в Русенско
По-голям брой на непълнолетни извършители на престъпления в Русенско
Задържаха руснак, пренасящ бомба на летището в Александрия
Задържаха руснак, пренасящ бомба на летището в Александрия