НОВИНИ

Ген. секретар на НАТО Йенс Столтенберг: Светът не се намира в нова Студена война

28-те страни от НАТО са единни по отношение на Русия, обяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг на втория ден от срещата на върха във Варшава. Същевременно той отбеляза, че светът не се намира в нова Студена война. Афганистан беше сред основните теми в днешните дискусии. Съюзниците се ангажираха да осигурят около един милиард долара годишно извън приноса на Вашингтон в подкрета на афганистанските сили за сигурност. Пактът ще остане в страната и след 2016-та.

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 09.07.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Силна отбрана и конструктивен диалог - така генералният секретар на НАТО описа основите на отношенията с Русия. Столтенберг обобщи резултатите от снощната неформална вечеря на лидерите така:

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Не виждаме непосредствена заплаха за отделна страна-членка. Нямаме стратегическо партньорство с Русия, каквото се опитахме да изградим след края на Студената война, но не сме и в Студена война. Намираме се в нова ситуация, която се отличава от всичко, което сме виждали преди.

Лидерите на НАТО са разговаряли снощи за Западните Балкани и страните от бивша Югославия, чули са се оценки, че Москва ще използва там всяка уязвима точка, твърди анонимен източник пред Асошейтед прес. Изходът от президентските избори зад Океана през есента не трябва да поставя под въпрос отношенията на Съединените щати с Европа, заяви френският президент Оланд. Той също се обяви за диалог с Русия:

Франсоа Оланд - президент на Франция: Трябва да покажем твърдост към Русия, когато е необходимо, а беше необходимо.Но трябва да сме готови и за диалог. Твърдостта помага за воденето на диалог, а диалогът на свой ред ни позволява да намираме решения.

На 18 юли британският парламент ще гласува за обновлението на четирите ядрени подводници на страната, проект на стойност 39 милиарда евро, съобщи днес премиерът Камерън.

Дейвид Камерън - премиер на Великобритания: Тази среща подчерта много важно послание- Великобритания може и да напуска Евросъюза, но не се оттегля от света , не обръщаме гръб на Европа или на европейската сигурност.

НАТО потдърди ангажимента си към Афганистан, където сега има 13 хиляди войници, включително 8 400 американски. Тази седмица Вашингтон замрази плановете си да намали наполовина военното си присъствие до края на тази година. Пентагонът отделя годишно 3,5 милиарда долара в подкрепа на афганистанските сили за сигурност с численост 350 хиляди души.

420 милиона дава Кабул, но необходимият бюджет е пет милиарда. На срещата съюзниците са се ангажирали да предоставят липсващия милиард. Следващата среща на върха на НАТО ще бъде догодина в новата щаб-квартира в Брюксел - футуристичен комплекс със стъклена фасада на стойност един милиард евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва възприема форума на НАТО в Полша среща на отиващите си
Москва възприема форума на НАТО в Полша "среща на отиващите си"
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска