Германия и Сърбия намират общ език по деликатната тема за Косово

Германия и Сърбия намират общ език по деликатната тема за Косово, стана ясно след срещата между канцлера Ангела Меркел и президентът Александър Вучич в Берлин.

от БНТ
22:05, 13.04.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
германия сърбия намират общ език деликатната тема косово

Вучич изказа задоволство, че е изслушан внимателно, макар че Германия признава независимостта на Косово. Темата върви ръка за ръка с позицията на Сърбия за стабилност в региона и подготовката за членство в Евросъюза.

Вучич чу похвали за напредъка и от своя страна изтъкна, че Федералната република е най-важният външнотърговски партньор на страната му. Той представи отново идеята си за единен пазар на Западните Балкани. Меркел е подчертала, че е важно Сърбия да участва в срещата ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе през май в София.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Сърбия има ключова роля в Косово и в Босна и Херцеговина. Затова е важно да има интензивен обмен на виждания, съчетан с обмен на информация за напредъка на реформите, към които Сърбия подхожда храбро.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Сърбия е посветена на мира и стабилността. Смятаме, че всеки конфликт на Балканите би върнал нашите страни и народи със сто години назад. Ще дадем всичко от себе си, за да се избягват на всяка цена напрежения, конфликти и дестабилизация на региона.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Париж подкрепя изцяло позицията на Лондон относно отравянето на Скрипал
Париж подкрепя изцяло позицията на Лондон относно отравянето на Скрипал
Получен е сигнал за изоставен куфар на ул. Ген. Гурко близо до МВР (СНИМКИ)
Получен е сигнал за изоставен куфар на ул. "Ген. Гурко" близо до МВР (СНИМКИ)