НОВИНИ

Германски туроператор изрази опасения за броя на жертвите

Продължава разследването на вчерашния бомбен атентат в сърцето на Истанбул, който отне живота на 10 души, предимно германски туристи. Турската полиция задържа 59 заподозрени във връзки с "Ислямска държава" при мащабна контратерористична операция в пет града в страната.

bnt avatar logo
от БНТ
06:18, 13.01.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

След като лично президентът на Турция Реджеп Ердоган хвърли вината за атентата върху джихадистката групировка "Ислямска държава", полицията реагира незабавно. При масирана спец-операция бяха арестувани 59 души, за които властите подозират, че са свързани с терористите. 15 от тях са граждани на Сирия и ще бъдат депортирани в близките дни. Полицията цитира анонимен източник, според който имало планове за още терористични нападения в близките дни. Самата "Ислямска държава" все още не е коментирала официално атаката.


;

Трагедията се разигра около 10:40 часа вчера сутринта на централния площад "Султанахмет". Взривът е избухнал между Египетския обелиск и Германския фонтан, две от най-посещаваните от западни туристи забележителности. Те се намират точно срещу Синята джамия, която в този ден е била затворена за посетители. Бомбата отне живота на десет души, осем от които германци. От германския туроператор "Лебенслуст Туристик" изразиха опасения, че жертвите може да са повече от обявените. Оттам заявиха, че има вероятност загиналите да са част от група от 33-ма души, които са използвали услугите на компанията за туристическа обиколка на Истанбул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мерките за неотклонение за смъртоносния побой
Гледат мерките за неотклонение за смъртоносния побой
От нашите пратеници в Истанбул: Задържани за атентата са близо 60 души
От нашите пратеници в Истанбул: Задържани за атентата са близо 60 души