НОВИНИ

Канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с Доналд Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на посещение в Съединените щати. Тя ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп. Визитата ще бъде наблюдавана с голямо внимание от целия свят, тъй като лидерите на две от най-влиятелните страни в света са на различни мнения по много въпроси.

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 17.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Очаква се двамата да обсъдят отношенията на САЩ с Германия и ЕС, сигурността и търговските връзки между Съединените щати и Германия. Според анализатори срещата е с голям залог и ще бъде следена от правителствата по целия свят, търсещи знаци за бъдещето на трансатлантическия съюз. В икономическата и външната политика съществуват различия между двамата лидери.

Тръмп окачестви решението на Меркел да позволи на стотици хиляди бежанци да дойдат в Германия като "катастрофална грешка". Той заплаши да обложи с мита германските автомобилни производители, които внасят коли на американския пазар. Освен това разкритикува Берлин, че не харчи достатъчно средства за отбрана. Срещата между двамата трябваше да се състои на 13 март, но заради силна снежна буря визитата на Меркел бе отменена.

Друг източник на напрежение е търговският излишък на Германия със САЩ, възлизащ на 50 млрд. евро. Съветникът на Тръмп Питър Наваро обвини федералната република в извличане на нечестни търговски изгоди чрез слабо евро. Меркел и министрите ѝ казват, че Европейската централна банка - а не Берлин - владее съдбата на единната европейска валута. По време на посещението си в Съединените щати канцлерът ще бъде придружен от германски бизнесмени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото ръководство на София Тех Парк ще направи финансова ревизия на дружество
Новото ръководство на "София Тех Парк" ще направи финансова ревизия на дружество
Очаква се днес Апелативният съд в София да се произнесе по делото срещу Брендо
Очаква се днес Апелативният съд в София да се произнесе по делото срещу Брендо