НОВИНИ

Гибралтар между ЕС и Великобритания

Брекзит вълнува цяла Европа, но за жителите на Гибралтар въпросът е съдбовен. Как жителите на Скалата приемат развитието на ситуацията с преговорите между Брюксел и Лондон, които ще определят и собствената им съдба - вижте...

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:10, 08.02.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света

В Гибралтар цари спокойствие, но въпросът какво ще стане след Брекзит витае във въздуха. Преди дни в проектозакон, обсъждан в Брюксел, относно безвизовото пътуване след напускането на Обединеното кралство, полуостровът беше определен като колония на Британската корона, по настояване на Испания. Последва остра реакция от Лондон, а говорителят на премиера Тереза Мей категорично заяви, че Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да бъде определян по този начин.

Стивън Грант, жител на Гибралтар: "Нашият статут може да бъде сравнен с колония. Някои хора казват, че ние сме британски протекторат. Ние определено сме британци. Разчитаме на подкрепата на Великобритания. Свързани сме с тях, но не сме управлявани като колония."
Джак Джонсън, жител на Гибралтар: "Не сме ничия колония. Британци сме, не сме колония. Годината не е 1700 - та, годината е 2019."

Гибралтар, известен и като Скалата, в най- южната част на Пиринейския полуостров, е с площ едва 6 квадратни километра. 96% от неговите 33 000 жители гласуваха за оставане в ЕС на референдума през 2016 година. Но ще напуснат общността на 29 март със или без сделка. Когато през 1973 - та Великобритания се присъединява към Европейския съюз, Гибралтар е колония на Британската корона, но през 2002 - ра година статутът му е сменен на задморска територия на Великобритания. За Скалата до този момент свободното движение на хора в Евросъюза беше ключово, тъй като всеки ден тук на работа идват хиляди испанци, както и огромен брой туристи.

Стивън Грант, жител на Гибралтар: "Надяваме се нещата на границата да не се променят, защото всички испанци, които идват редовно тук, са добре дошли и ние се разбираме много добре. Надяваме се и ние да имаме свободен достъп до Испания."

Гибралтар е известен с поверието, че докато тук живее дори и една маймуна от вида маготи, той ще е британски. Затова маймуните са на особена почит сред местните и атракция за туристите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Цветеслава Гълъбова: Реформата на психиатрията трябва да започне
Д-р Цветеслава Гълъбова: Реформата на психиатрията трябва да започне
Доналд Тръмп не слуша лекарите, за да отслабне
Доналд Тръмп не слуша лекарите, за да отслабне