НОВИНИ

Гласуват окончателно закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Депутатите от ВМРО предлагат промени в закона за личните документи, които да осигурят улеснен достъп до работа и образование на лица с български произход, родени и живеещи трайно извън България чрез издаване на нов вид личен документ. В пленарната зала тече дебатът за промените в Закона за Черноморското крайбрежие.

Николай Минков
от Николай Минков
12:36, 13.06.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

И към още един акцент от днешния ден. ВМРО предлагат промени в Закона за личните документи чрез издаването на т. нар. "Карта българин". Всеки, който може да докаже своя български произход и живее извън територията на страната, ще има възможност в много кратки срокове да се сдобие с този документ, който му отваря пътя не само да пребивава на територията на страната, но и да работи в България, както и да получи образованието си.

Юлиан Ангелов, депутат от ВМРО: Всички лица от български произход, които живеят зад граница и нямат българско гражданство имат право да кандидатстват за такава карта. В рамките на 3 месеца да я получат и с нея да могат трайно да пребивават на територията на България. Да учат, да работят, да живеят. Т.е. да бъдат част от нашата родина. Това ще допринесе за това да привлечем пoвече българчета и в средното образование и във висшето образование да учат в България. Това ще допринесе и повече хора, българи от чужбина, да могат да работят и да участват на трудовия пазар.

От ВМРО предвиждат т. нар. "Карта българин" да се издава след кандидатстване в българските консулства в чужбина или в полицейските управления в България. Тя ще е безсрочна и ще може да се подновява на 10 години.

;

Депутатите ще гласуват на второ четене промените в Закона за Черноморското крайбрежие. С част от новите текстове се въвежда забрана за поставянето палатки, както и за преминаването и паркирането на автомобили върху дюните.

Промените в закона в частта за пълна забрана на палатково къмпингуване скараха управляващи и опозиция. От ГЕРБ предлагат това да става само на определени от Министерството на туризма места, докато от левицата искат да се разреши на хората с палатки да къмпингуват по българското Черноморие:

Александър Ненков, депутат от ГЕРБ: Искаме да определим просто места, където да има най-малкото елементарни хигиенни изисквания, ако щете. Да се знае кой носи отговорност след края на сезона. Наистина в бъдеще да се направят определени места, както е в много други държави.Ще ви дам един пример с Гърция, където няма как да отидете на неопределено място и да си поставите палатката, кемпера или каквото и да било друго.
Явор Божанчев ПГ "БСП за България": Това предложение намираме за малко крайно. Да ред трябва да има, но не може да приравним кемпери, каравани и в същото чило да сложим палатки. Това на практика означава не ограничаване, а забраняване на свободното къмпингуване. Една тенденция, която в Европа върви на обратно.

Промените в Закона за устройството на Черноморието са на път да изкарат на протест и много екологични организации, но това ще стане ясно, когато те бъдат окончателно приети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на петрола скочиха след инцидент в Оманския залив
Цените на петрола скочиха след инцидент в Оманския залив
НДК е домакин на шестия световен конгрес на информационните агенции
НДК е домакин на шестия световен конгрес на информационните агенции