НОВИНИ

Горски пожари и рекордни жеги в Европа

Италия остава в плен на горски пожари, които бушуват от седмица. Огнената стихия е обхванала Сицилия и Сардиния, тази сутрин пожари избухнаха и в района на Неапол. Стотици хора са евакуирани, а мнозина са потърсили лекарска помощ. Рекордни жеги и горски пожари има и на други места в Европа.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:54, 16.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Огнен ад и по адриатическото крайбрежие. Пожари горят близо до хърватския град Пула, на островите Паг и Вир, както и в района на Сплит. Горските пожари не са рядкост за страната, но тези са най-големите от началото на годината. Силният вятър затруднява работата на пожарникарите, а властите издадоха забрана за палене на огън сред природата. По това време на годината, Хърватия е пълна с туристи. Засега не се съобщава за пострадали хора. Пожари има още в Черна Гора, както и в съседна Босна.

Напрегната нощ в южния френски департамент Буш дю Рон. Стотици огнеборци се опитват да загасят над 200 огнища. Унищожени са над 750 хектара гори. Най-тежко засегнат е райоът на град Екс ан Прованс, където се наложи евакуация на няколко домакинства. Временно бяха спрени влаковете от Париж за Марсилия. Заради сушата и силните ветрове е забранен достъпът до 18 планини в района.

Испания е в плен на рекордни жеги. Горещата вълна е обхванала централната и южната част на страната. След като в четвъртък в Кордоба бяха измерени рекордните 46.9 градуса, сега температурата е средно 43-44 градуса. Властите препоръчват на хората да не излизат, ако не е наложително. Очаква се от утре да започне леко захлаждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават масовите прояви в Турция за годишнината от опита за преврат
Продължават масовите прояви в Турция за годишнината от опита за преврат
Жители на община Септември отново на протест
Жители на община Септември отново на протест