НОВИНИ

Макрон и Нетаняху почетоха паметта на евреите, загинали при парижките арести

Френският президент Еманюел Макрон припомни днес цялата отговорност на Франция за масовите арести на евреи в столицата и околността през 1942 година. Заедно с премиера на Израел Бенямин Нетаняху той почете в Париж паметта на жертвите по повод 75-ата годишнина от трагедията, предаде Франс прес. Израелският премиер участва за пръв път в церемонията, която напомня за един от най-скръбните епизоди в историята на Франция.

bnt avatar logo
от БТА
16:15, 16.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Нетаняху благодари на Макрон за поканата, която нарече на френски език „много, много силен жест“, който „говори за отдавнашното и дълбоко приятелство между Франция и Израел“. Макрон отбеляза, че следва примера на бившия президент Жак Ширак - първият френски лидер, признал през 1995 г. отговорността на страната за акцията, потвърдена след това от следващите държавни глави. Макрон изтъкна, че „организатор наистина бе Франция“ и че режимът във Виши „безспорно не са били всички французи, но това е било правителството и администрацията на Франция“.

На 16-и и 17-и юли 1942 г. в Париж и региона са арестувани по искане на нацистите и по заповед на тогавашните френски власти 13 152 евреи. Държани четири дни в нечовешки условия на закрития колодрум „Велодром д'ивер“ („Вел д'ив“), впоследствие те са депортирани към френски концлагери, където 3 000 деца са насилствено разделени от родителите си, изпратени първи в лагерите на смъртта. Оцеляват по-малко от сто арестувани и никое от децата, посочва АФП.

Еманюел Макрон напомни значението на борбата с антисемитизма. Нетаняху благодари на французите, спасили мнозина еврейски деца през годините на гоненията срещу този народ. „Те са рискували не само собствения си живот, но и този на семействата си“, подчерта израелският премиер, цитиран от ТАСС. „Вашата битка срещу радикалния ислямизъм е и наша битка. Трябва да се бием заедно с радикалния ислямизъм и заедно да го надвием“, изтъкна гостът пред френския лидер.

;

Нетаняху е в Париж за пръв път от шествието на 11 януари 2015 г. след атентатите в редакцията на френското сп. „Шарли ебдо“ и в кашерния хипермаркет, припомня АФП. „Израел бе първата мишена на радикалните ислямисти, но днес те се стремят да унищожат демокрацията и хуманизма в цял свят“, отбеляза Бенямин Нетаняху. След възпоменателната церемония той ще има двустранна среща с Еманюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Боцев отхвърли твърденията за външна намеса при избора на изтребител
Ген. Боцев отхвърли твърденията за външна намеса при избора на изтребител
Европол задържа 66 души след разследването на скандала с конското месо
Европол задържа 66 души след разследването на скандала с конското месо