НОВИНИ

Стотици се простиха с Кристиан Таков

Днес отдадохме последна почит към доцент Кристиан Таков. Преподавателят по право в СУ „Св. Климент Охридски“ почина на 51 години. Огромна опашка от хора се изви пред столичния храм „Св. Седмочисленици“ за поклонението. Таков беше съветник на президента Росен Плевнелиев и един от учредителите на партия „Да, България“.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:40, 16.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В последните години от живота си доцент Таков активно защитаваше гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел в страната. Доцентът подкрепяше студентите, протестиращи срещу кабинета „Орешарски“ и именно пред тях произнесе една от най-запомнящите се речи в окупираната тогава 272 аудитория.

На поклонението присъстваха видни политици и общественици.

Росен Плевнелиев, президент на Р : Неговата следа остава. Доказателството виждаме днес тук. Той беше човек, който бранеше върховенството на правото, включително от някои лоши законодателни инициативи. Той вярваше в доброто и се опитваше да научи на нещо младите хора - че за доброто трябва да се борим всеки ден и че за доброто си заслужава да се борим. Таков беше светъл човек, изключителен оратор, човек на духа и на закона.


Екатерина Михайлова: Той ще остави много, беше много светъл човек, един от най-ярките български съвременни политици. Той е реабилитиран юрист. Беше лесно за нас юристите да се крием зад научните си титли, но Кристиан показа, че можеш да си юрист с публична гражданска позиция.

Татяна Дончева: Той беше голям дух и голяма воля. Чудехме му се как е възможно този човек, който не знае колко му остава, да има такъв дух и такова желание да насити последните си месеци и седмици с делото, в което вярваше. Ще го запомня с това, че в днешните времена, в които никой не вярва в нищо и на никого, да си спомним за този човек, който, умирайки, успяваше да живее според идеите, в които вярваше.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишнината от опита за преврат в Турция бе отбелязана на много места по света
Годишнината от опита за преврат в Турция бе отбелязана на много места по света
Ген. Боцев отхвърли твърденията за външна намеса при избора на изтребител
Ген. Боцев отхвърли твърденията за външна намеса при избора на изтребител