НОВИНИ

Грандиозно шествие "В защита на демокрацията" в Истанбул

Зрелищен митинг под надслов "Голямата среща на демокрацията" събра стотици хиляди привърженици на турския президент Ердоган в Истанбул. Днешното шествие е заключително от поредицата прояви в подкрепа на правителството, които управляващата Партия на справедливостта и развитието организира в Турция, след опита за преврат на 15-и юли.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:54, 07.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Площад "Йеникапъ" край Мраморно море. Това е мястото, което се превърна в сцена на невиждания в турската история митинг, с участие на лидерите и симпатизантите на всички политически партии в страната. Доскорошните опоненти - Народорепубликанската партия и националистите, днес демонстрират единство, пред сочения от тях за общ враг и организатор на пуча - духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен.

В общата декларация, с която парламента осъди опитът за преврат, се включи и ръководството на прокюрдската Демократична партия на народите.

60-метрова сцена, строена повече от 3 дни, звукови уредби, с чуваемост до над километър и половина, 22 огромни лед-екрана на място и 81 във всяка област в страната, предават на живо събитията в Истанбул. Митингът се прожектира и в Пенсилвания, където живее самият Гюлен.

Пред погледа на събралите се стотици хиляди хора, президентът Реджеп Тайип Ердоган и останалите политически лидери кацнаха с хеликопери. "Голямата среща на демокрацията" започна с минута мълчание и близо 40-минутна молитва, в памет на загиналите в нощта на неуспешния опит за преврат 250 души.

Днешният митинг е планиран като заключителен, но поддръжниците на властта, са в готовност да останат по улиците.

Фатих Булут, поддръжник на Ердоган: Борбата продължава, митингите продължават, докато не отмине заплахата. Ще свърши тогава, когато нашият президент каже, че е свършило, а ние винаги ще го подкрепяме.

13 хиляди полицаи се грижат за сигурността на цялото правителство и стотиците хиляди граждани, които и към този час остават на площада. Очаква се броят на участниците в митинга, да надхвърли 3 милиона и половина. На на фона на събитията в Турция, критиките на европейски политици за нарушаване на човешките права, стават все по-чести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Да се хванем на хорото, на текето под небето“ край Русе
„Да се хванем на хорото, на текето под небето“ край Русе
Миграционният натиск от България към Сърбия се увеличава
Миграционният натиск от България към Сърбия се увеличава