НОВИНИ

Най-малко 20 жертви взе водният ад в Скопие (СНИМКИ + ВИДЕО)

21 души са загинали при снощните наводнения в столицата на съседна Македония. Шестима се водят безследно изчезнали, стотици са ранените. Над 100 души са евакуирани от засегнатите райони, основно от района на Скопие. Според властите в Македония става въпрос „за невиждана катастрофа”. Вятърът на моменти е бил с пориви над 80 км в час. На места се излял дъжд от 95 л на кв. м.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:10, 07.08.2016
6633
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Ръководителят на Кризисния щаб Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването, съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово. За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ.

„До момента успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен, каза Тодоров. Кметът на Скопие Коце Траяновски съобщи, че най критично е положението в кварталите „Гази баба”, „Ченто”, Стайковци, „Срешево”, „Смилковци” и околните села.

;

Червеният кръст също се е включил в акциите за подпомагане на пострадалите. Властите призоваха хората да пият само и единствено бутилирана минерална вода. Те предупредиха хората да не използват никакви зеленчуци от градините, тъй като те по всяка вероятност са замърсени. Препоръчано е там, където е спирал токът останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена.

;

Днес се проведоха извънредни заседания на правителството и на община Скопие. От армията съобщиха, че са включили по искане на президента Георге Иванов всички налични средства за подпомагане на населението и отстраняване на щетите. В Скопие са открити няколко пункта за раздаване на помощи от първа необходимост – храна, вода и др. продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия разследва опасно сближаване на дрон до пътнически самолет над Мюнхен
Германия разследва опасно сближаване на дрон до пътнически самолет над Мюнхен
Италианската брегова охрана спаси давещо се котенце
Италианската брегова охрана спаси давещо се котенце