НОВИНИ

Уникален оперен спектакъл в пещерата Магурата

За първи път в света уникален оперен спектакъл под земя. Софийската опера покани зрителите си на необичаен бутиков спектакъл в пещерата Магурата. Космическата музика на Рихард Вагнер изпълни пещерните зали, а публиката остана очарована и от самото приключение и от невероятната акустика, създадена от природата.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
11:50, 07.08.2016
6283
Чете се за: 01:05 мин.
Още

С усещането за приключение, така публиката се спуска на долната земя, за да последва въображението на Пламен Карталов. Седмици наред маестрото прекарва в пещерата в търсене на най-вярната пропорция между музиката на Вагнер и естествената среда. В две от оперите на композитора част от действието се развива в пещера и Пламен Карталов решава да изпълни дословно инвенцията на Вагнер. Истинско изпитание за артистите, асистентите и сценичните служби се оказа реализирането на това представление. Освен с нужната доза професионализъм, те подхождат и с чувство за хумор и наричат себе си певци в държавна опера Нибелхайм, по името, което Вагнер дава на подземното царство на своите джуджета -нибелунгите.

Стъпка по стъпка туристите преминават препятствията в различните зали изпълнени с нетърпение да разберат къде ги чака следващата среща с музиката на Вагнер. Сред първите зрители е и Анка Йорданова. Повече от 30 години тя разказва на туристите за тайните, които Магурата крие. Много от местните хора я наричат пазителка на пещерата.

Анка Йорданова:
"Сега ще видите колко ще се хвалят хората и ще се чуе, ще се знае и ще искат да има дори да не е толкова сложно."
Пламен Карталов, директор на Софийската опера
-А вие като най-добрият пещерняк тука одобрявате ли нашето навлизане във вашия дом, във вашия храм?
-Отдава съм искала да стане нещо такова и съм щастлива, че е станало.

Мистичният естествен декор изостря сетивата на публиката, държи я на щрек. Кара я да внимава да не направи и една грешна стъпка, но и да не изостава, защото в някоя от следващите галерии чака още от вълшебната музика на Вагнер. Става интересно за всички с една опера с един балет, това е нещо ново, това е нещо уау, нещо страхотно!

Много оригинална идея и мисля, че не трябва, може да е първото, но не трябва да бъде последното.

Финалът на пътешествието е излизането на горната земя. А последната среща е с жените богини, вагнеровите валкюри смело възседнали сегуеи, пеещи може би най-известния откъс от Пръстена на нибелунга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без режим на водата в Благоевградско въпреки горещините
Без режим на водата в Благоевградско въпреки горещините
Сърбия и България засилиха охраната по границата заради мигрантския поток
Сърбия и България засилиха охраната по границата заради мигрантския поток