НОВИНИ

Граждани и власт - Емил Кошлуков

За гражданските организации, за границите и взаимодействието им с политиката, за политическото устройство у нас и какво е нужно за политическия успех на една гражданска инициатива - Цветана Кръстева разговаря с Емил Кошлуков.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
10:20, 09.04.2016
Чете се за: 02:24 мин.
У нас
Емил Кошлуков
"Колеги, граждани, досега ползвахме челния опит на Съветския съюз под ръководството на Комунистическата партия. Нека вече да ползваме европейския опит под ръководството на самия народ. Мисля, че политиката в България вече стана много скъпа, много трудна. Аз съм по-скоро от стария период, който беше по-романтичен .Ходехме, скачахме по площадите. Като се върна царя, вярвахме, че можем да променим страната. Бяхме се събрали млади, интелигентни хора, които се опитвахме да работим нещо. Този ентусиазъм сега е заменен от строг прагматизъм, много пари, сериозни връзки и обвързаности.

Емил Кошлуков е един от ветераните в новата българска политика - от затвора по политически причини през 80-те, през студентските протести, кръглата маса и СДС през 90-те. А после НДСВ, "Новото време".

Емил Кошлуков
"За съжаление в Източна Европа традиционното гражданско общество се мисли винаги като контра на политиката. Така възникна. Дисидентските организации, "Екогласност", неформалните, клуба на Любо Собаджиев, "Солидарност" в Полша, "Харта 77" на чехите. Всички граждански организации по времето на комунизма бяха форма на съпротива, защото нямаше партии. И това възприятие и от двете страни - и на политиците към гражданското общество - абе, вие сте контра, вие сте ни опозиция, и на гражданското общество - абе, ние не се занимаваме с политика , ние сме до дупка, ние сме контра, остана. До ден днешен ние така го виждаме. Ако е гражданска формация - ние сме против властта. Не е задължително."

Днес все повече българи като че ли избират граждански движения, за да постигнат цел, да реализират кауза, да разбият статукво. Регистрираните у нас обществени движения с нестопанска цел са около 30 000. Не всички се занимават с политика, но много от тях го правят.

Емил Кошлуков
"Задачата на партиите е да променят, да създават условията за гражданите чрез политиката да живеят добре. Когато гражданите се захванат с това нещо - първо показва, че партиите не го правят. Ако трябва ние с вас да правим сдружение , а не можем да се обадим на депутата , да дадат идеята - някъде се е скъсала връзката. Не че няма за какво да се събираме, за да правим правосъдната система, но не е наша работа. За това сме избрали депутати. Така ги наричаме - представители на народа. Второ - разбира се, че подобен тип организации дават кариерна перспектива . От протестна мрежа половината станаха зам.министри , служби, постове. Виждаш, че от там се влиза в политиката по-пряко. Няма нужда да ходиш по партии."

Гражданските движения у нас, впрочем, работят по написан от Емил Кошлуков преди 15 години закон. Сега той съжалява, че така и не е успял да прокара закон за лобизма, който би дефинирал и разделил лобистите от активистите.

Емил Кошлуков
"Да ви дам пример с екологичните теми. Виждате какво чудо е. Не може да има 4 милиона бюджет за 350 овце,... Извинявайте много, с тези пари ще заселя целите пазарджишки Родопи и ще ги превърна в Сейнт Мориц . 4 млн. по 15 000 лв на овца. Така, че когато има такъв един бизнес покрай европейски проект, покрай някакви фондации, покрай някаква частна инициатива , може банки или някакви олигархични кръгове да ги финансират, те мимикрират. Представят се като гражданско движение , но всъщност защитават интереси,което пак е съвсем легитимно и допустимо, няма нищо лошо, стига да е ясно" .

Може ли да се промени усещането за липса на чуваемост между граждани и власт?

Емил Кошлуков
"Вие го виждате като сблъсък на тези неща, аз го виждам като политическа инфраструктура. Например - ако промените избирателната система - да речем да е мажоритарна, едномандатна. Аз съм депутат от Силистра, но ако не си гледам гражданите от Силистра, не ги виждам, не ги чувам, Другия път няма да ме изберат. Ама не мога да отида вече в Благоевград да стана депутат, защото никой не ме знае. Сега може. Сега е листа и на тези избори в парламента повече от половината от депутатите са си сменили районите ,щото не стават за нищо. Ония вече не ги искат, но са ги записали в нови, щото лоялността е към шефа на партията, той пише листата. Не към избирателите, които те избират"

Самият Емил Кошлуков засега няма намерение да се връща в политиката, която напусна след загубата на "Новото време" на изборите през 2009 г. Смята , че на българската политическа система и трябва радикална реформа, но поне засега - не е сред оптимистите, че нещо ще се промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на Стойне Шаламанов в Благоевград
Изложба на Стойне Шаламанов в Благоевград
Слави Ангелов в Отблизо с Мира
Слави Ангелов в "Отблизо с Мира"