Да отпаднат таксите за детските градини, предлагат роми

Да отпаднат таксите в детските градини за всички - това е една от мерките с доказана ефективност за включване на децата в образователната система и една от политиките, за които ромските организации настояват. Днес те се опитаха да намерят общ език с различни институции и министерства за изграждане на ефективни интеграционни политики. Проектите на парче в последните 10 години доказаха своята несъстоятелност.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:22, 08.04.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Национални или регионални, стратегиите за ромско включване явно се нуждаят от сериозен ремонт. След 10 години и стотици програми, промените в ромските гета слабо се усетиха.

Мирослав Ангелов - студент 5 курс медицина - Голяма част от политиките останаха написани само на лист хартия. Не видяхме никакви плодове

По пътя си към университета, Мирослав вижда как изолацията започва още от училище.

Мирослав - Има доста млади хора с потенциал, който може да бъде развит, но той остана някъде потулен

Затова и основният му въпрос към социалния министър е възможността за стипендии. Ивайло Калфин се съгласи че въпросът е важен. Но не успя да каже нищо конкретно. Както и за махането на таксите в детските градини- за всички.

Ивайло Калфин - заместник-министър председател - Има общини в България, които успяват да поемат тези такси. Ако погледнем практиката в тези общини ще видим много по-мотивирани ромски общности много по-малко отпадане на процент от училище, много по-успешна след това интеграция в обществото. Това е политика, която си струва да бъде приоритетна за държавата.

Въпреки разбирането, въпросът с таксите се прехвърля като отговорност между образователното и социалното министерство. Както и много други работещи политики. Като трудовите медиатори, които обаче работят на бюро.

Теодора Крумова - Център Амалипе - Тяхната задача е да накарат хората които от години са безработни, да се върнат на пазара на труда. Това обаче няма да стане ако се случи само една трудова борса в бюрото по труда, а ще стане ако човекът отиде при тях и ги мотивира да дойдат.

Обучение на учители, обвързване на образователните и трудови политики, и много други политики - за да работят, трябва да се допълват и да са твърд ангажимент на държавата. Натам са насочени усилията на ромските организации. Взели си поуки от неуспехите до тук.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов откри край Пловдив високотехнологичен завод
Бойко Борисов откри край Пловдив високотехнологичен завод
Тодор Батков също част от скандала Панамагейт
Тодор Батков също част от скандала "Панамагейт"