НОВИНИ

Да отпаднат таксите за детските градини, предлагат роми

Да отпаднат таксите в детските градини за всички - това е една от мерките с доказана ефективност за включване на децата в образователната система и една от политиките, за които ромските организации настояват. Днес те се опитаха да намерят общ език с различни институции и министерства за изграждане на ефективни интеграционни политики. Проектите на парче в последните 10 години доказаха своята несъстоятелност.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:22, 08.04.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Национални или регионални, стратегиите за ромско включване явно се нуждаят от сериозен ремонт. След 10 години и стотици програми, промените в ромските гета слабо се усетиха.

Мирослав Ангелов - студент 5 курс медицина - Голяма част от политиките останаха написани само на лист хартия. Не видяхме никакви плодове

По пътя си към университета, Мирослав вижда как изолацията започва още от училище.

Мирослав - Има доста млади хора с потенциал, който може да бъде развит, но той остана някъде потулен

Затова и основният му въпрос към социалния министър е възможността за стипендии. Ивайло Калфин се съгласи че въпросът е важен. Но не успя да каже нищо конкретно. Както и за махането на таксите в детските градини- за всички.

Ивайло Калфин - заместник-министър председател - Има общини в България, които успяват да поемат тези такси. Ако погледнем практиката в тези общини ще видим много по-мотивирани ромски общности много по-малко отпадане на процент от училище, много по-успешна след това интеграция в обществото. Това е политика, която си струва да бъде приоритетна за държавата.

Въпреки разбирането, въпросът с таксите се прехвърля като отговорност между образователното и социалното министерство. Както и много други работещи политики. Като трудовите медиатори, които обаче работят на бюро.

Теодора Крумова - Център Амалипе - Тяхната задача е да накарат хората които от години са безработни, да се върнат на пазара на труда. Това обаче няма да стане ако се случи само една трудова борса в бюрото по труда, а ще стане ако човекът отиде при тях и ги мотивира да дойдат.

Обучение на учители, обвързване на образователните и трудови политики, и много други политики - за да работят, трябва да се допълват и да са твърд ангажимент на държавата. Натам са насочени усилията на ромските организации. Взели си поуки от неуспехите до тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов откри край Пловдив високотехнологичен завод
Бойко Борисов откри край Пловдив високотехнологичен завод
Тодор Батков също част от скандала Панамагейт
Тодор Батков също част от скандала "Панамагейт"