НОВИНИ

Граждански протести и безредици във Франция

Протести в цяла Франция срещу решение на правителството да заобиколи Долната камара на парламента при приемането на оспорвана реформа в трудовото законодателство. Кабинетът използва хватка, известна като 49-3 - номерата на член и алинея от Конституцията и прие реформата с указ, без вот на депутатите. Решението извади на показ разделението в управляващата социалистическа партия. За утре е насрочен вот на доверие, но правителството вероятно ще оцелее.

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 11.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Два часа след правителственото решение демонстранти изпълниха улиците на Париж и други френски градове по призив на движението "Нощ на крак" и синдикати. Облекчена процедура за назначаване и уволнение, смекчаване регламента за 35-часовата работна седмица във Франция, орязване правомощията на синдикатите, са част от заложените мерки на правителството. От седмици те са повод за демонстрации, но сега към недоволството се добави и избягването на парламентарен вот. Чуха се обвинения в потъпкване на демокрацията.

Уилям- активист на Зелената партия:
Правителството отмени дебата и блокира гласуване като попречи де факто на всякакви поправки и промени в закона. Това е скандално.

Пострадали при сблъсъци с полицията в Тулуза, гняв, насочен конкретно срещу Социалистическата партия в Нант. Въпреки това кабинетът изпраща сигнал към инвеститори и рейтингови агенции, които от години настояват за реформи в един от най-защитените трудови пазари в Европа. Управляващите искат спад на безработицата под 10 на сто, президентът Оланд обвърза с този показател кандидатирането си за втори мандат.

Мануел Валс - премиер на Франция:
Тази реформа е необходима, страната трябва да се придвижва напред, правата на работниците да отбележат напредък. Затова правителството, което се събра по-рано под председателството на президента, ме оторизира да поема отговорността на кабинета.

Все пак реформата ще бъде обсъдена в Сената. През следващите дни предстоят нови протести по призива на седем синдиката и младежки сдружения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тийнейджър от Квебек откри изгубен град на маите
Тийнейджър от Квебек откри изгубен град на маите
Мултимедийно шоу за откриването на “Салон на изкуствата” в НДК
Мултимедийно шоу за откриването на “Салон на изкуствата” в НДК