НОВИНИ

Ще се изучат ли Средновековието и Европа в 18 часа ЗИП?

Очакване за хаос в системата от 15-ти септември заради новия закон за училищното образование. От програмите на сегашните петокласници и шестокласници изчезнаха Средновековието по история и Европа по география. За да се намести пропуснатия материал децата ще трябва да го изучават в часовете по задължително избираема подготовка. Достататъчни ли ще са тези часове и дали родителите ще бъдат задължавани да изберат тези предмети въпреки волята си?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:29, 11.05.2016
Чете се за: 01:26 мин.
Още

Да си представим как ще изглежда следващата учебна година за един седмокласник. Ще бъде тежка, защото му предстоят изпити за гимназиите след 7-ми клас. В огромната част от случаите седмокласникът ще ходи на допълнителни курсове. Освен това в края на годината ще има и "малки матури". По история седмокласникът ще учи "Античност".Тъй като обаче, когато той стане в осми клас ще влезе в сила новия закон и ще трябва да изучава Светът в 16 век, налага в 7-ми да изучи и Средновековието в съкратени срокове- само в 18 часа допълнително.Освен че ще е натоварен, седмокласникът ще успее ли да научи нещо?

Палма Никлева, учител по история 125-то СОУ
Средновековието е изключително важен момент за формирането на съвременна Европа. За да бъде преподадена една и друга епоха трябва много да бъде съкратено или обобщено.То е ясно, че тези два випуска ще бъдат ощетени при този преход, все едно, че прескачаме пространството и времето.

По география пък седмокласникът ще трябва да усвои континентите Азия, Австралия, Океания и Антарктида. И тук, тъй като по новата програма в осми клас за него идва Обща физическа география, министреството е решило изпадналия материал "Европа, Балкани, България" да се учи също в седми клас в 18 допълнителни часа.

Нели Цацева, учител по география,125-то СОУ
Не може, преди няколко години Европа, Балканите и България се учеха цяла година в седми клас по два часа седмично. Значи за мен Европа трябва да бъде задължителна подготовка.


Тук е и другия голям проблем.Тези допълнителни 36 часа ще са от задължително, но избираемата подготовка. Всяко училище отдавна е избрало профила си- тук допълнителните часове са за математика. И тъй като часовете в училище не могат да се увеличат, наeсен математиката ще трябва да се замени с история и география. Не се знае дали родителите ще бъдат съгласни обаче да изберат тези предмети или дали ще се наложи министерството ще ги задължи.

Ирена Анастасова, директор на 125-но СОУ
Само човек, който не е достатъчно почтен и добронамерен не би си дал сметка за хаоса, който в момента се създава в образователната система. И всъщност това обяснение, че Средновековието и Европа с по 18 часа от ЗИП ще се изучават в 7-ми клас е един от елементите на този хаос, който се създава в системата.


Нели Цацева, учител по география,125-то СОУ
Винаги питат как ще се справят учителите- не,те учителите ще се справят. Проблемът е учениците дали ще се справят, а за това май никой не говори.

Причината за хаоса e в бързината с която се въвеждат промените. Ако те се направят само за първи и пети клас, а се изчака с осми, има вероятност задачата, която сега е с много неизвестни, да бъде решена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозицията се обяви за предсрочни избори
Опозицията се обяви за предсрочни избори
И този път не стана....
И този път не стана....