НОВИНИ

Милиони гледаха първия полуфинал на Евровизия

Снощи се проведе първият полуфинал на „Евровизия“ 2016, който определи десет държави, които ще продължат напред в надпреварата. Това са Азербайджан, Армения, Чехия, Русия, Хърватия, Австрия, Унгария, Малта, Холандия и Кипър, а представителите на Черна гора, Босна и Херцеговина, Молдова, Исландия, Гърция, Финландия, Естония и Сан Марино останаха без шанс да изпълнят песента си на големия финал, който ще се проведе на 14 май от 22:00 българско време. Получилите се резултати бяха близки до тези, които бяха предварително прогнозирани от страна на журналисти и фенове преди шоуто, като може би само отпадането на Исландия в полуфинала след силното изпълнение на Грета Саломе би могло да се приеме като някаква изненада.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
14:36, 11.05.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Първият полуфинал премина под знака на новите технологии в сценичните реализации, тъй като някои от изпълненията използваха специални 3D прожекции, които размиват границата между реалност и фикция. Такива присъстваха в изпълненията на Сергей Лазарев от Русия, Ивета Мукучиан от Армения и Грета Саломе от Исландия. Освен с най-новото от света на технологиите, мащабът и блясъкът, шоуто предложи още и внимание към една от най-актуалните и спорни социално-политически теми, а именно тази за бежанците. Домакините бяха подготвили специален танц посветен на тях, който носеше заглавието „Grey People”.

Друг важен акцент в шоупрограмата бе завръщането на миналогодишния победител Монс Зелмерльов, който този път се изявяваше освен в ролята си на певец, а също така и като водещ на конкурса. Той откри първия полуфинал с впечатляващо акустично изпълнение на песента „Heroes”, в което този път добре познатите дигитални прожекции на малки човечета бяха заменени от съвсем реални и истински деца, които изпяха безупречно заедно с него песента-победител от миналата година.

Днес програмата на конкурса предвижда две генерални репетиции за втория полуфинал, в който участва и България. Едната от тях е особено важна, тъй като на нея гласуват професионалните журита. С гласовете си те ще оформят половината от крайния резултат. Другата половина става ясна след гласуването на телевизионните зрители по време на шоуто на живо, което ще бъде утре от 22:00 българско време и ще се предава по БНТ 1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп каза, че няма да съобщи кандидата си за вицепрезидент преди юли
Тръмп каза, че няма да съобщи кандидата си за вицепрезидент преди юли
ЕС започва преговори с Нигерия за обратно приемане на незаконни мигранти
ЕС започва преговори с Нигерия за обратно приемане на незаконни мигранти