НОВИНИ

И израелци, и палестинци очакват следващите политически ходове за Ерусалим

Продължават сблъсъците между палестинци и израелската армия след изказването на Доналд Тръмп, с което призна Ерусалим за столица на Израел. Тази нощ израелската противовъздушна отбрана е прихванала ракета, изстреляна от Ивицата Газа. В отговор израелските сили са атакували позиции на Хамас.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:26, 12.12.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

12.02.2011 г.

Сдерот. Най-близкият израелски град до Ивицата Газа. Така го видяхме преди години. А днес отново животът в него следва ритъма на атаките.

Автобусните спирки са превърнати в бомбоубежища. А хората наричат двора на полицейското управление Музеят Касам заради събраните тук парчета от ракети.

- Представете си ситуация, в която в 2 часа през нощта семейство, което има 5 деца, които спят има 15 секунди да вземе децата и да влезе в бомбоубежището.

Под знака на страха минават дните и от другата страна на конфликта. В село Юруф на Западния бряг около 3200 палестинци живеят на 300 метра от еврейско селище. Местното училище често е обект на нападения, разказват хората.

- Заселниците атакуваха района, когато децата излизаха от училище. Няколко коли от селото прибраха децата по домовете им.

Витлеем днес. На фона на продължаващите сблъсъци, палестинският премиер призова да бъде спряно нарушаването на договорите и международното право от страна на Израел.

Рами Хамдала - министър-председател на Палестинската автономия: Призоваваме Съединените щати да поемат историческите си отговорности, да изпълняват своите резолюции и правни задължения и да накарат Израел да прекрати окупацията.

Жози Бакиш е зъболекар, който работи и в Израел, и в България. Не смята, че решението на Доналд Тръмп за Ерусалим ще попречи на преговорите между израелци и палестинци.

Жози Бакиш: Може би това ще бъде някаква временна пречка за този процес, но той така или иначе дълги години вече не съществува във вида, в който предполагам, че от двете страни искат. Едва ли това нещо ще бъде някакъв прът в колелото, който няма да може да го задвижи. Може би ще има обратният ефект.

Ние живеем в Близкия изток, всяко нещо може да бъде повод за нов конфликт. Така че не мисля, че това е нещо, което ще доведе до нови конфликти.

И израелци, и палестинци очакват следващите политически ходове в търсене на изход от ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици изработват сувенири в помощ на връстници в тежко материално положение
Ученици изработват сувенири в помощ на връстници в тежко материално положение
Премахнаха незаконната автогара пред храма Св. Александър Невски
Премахнаха незаконната автогара пред храма "Св. Александър Невски"