НОВИНИ

Избирателни списъци на "видно" място

40 дни преди изборите на видно място трябваше да бъдат поставени предварителните избирателни списъци. Мая Димитрова и операторът Огнян Колчаков провериха лесно ли е да разбереш къде можеш да гласуваш.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:19, 05.11.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Клубът на пенсионера на варненската улица "Самарско знаме". Тук са залепени избирателните списъци на няколко варненски секции. Предполага се, че няколко хиляди човека ще открият имената си и ще разберат къде да гласуват.

- Какво да виждаме?

- Името си...

- Не, как да го видя името, аз не виждам, как да го видя как да се катеря там?

Не всеки от гласоподавателите може като нас да получи стол от пенсионерите, да стъпи на него и да опита да разгледа списъка. Установяваме, че дори и с един стол по-високи, мисията е почти невъзможна.

От ЦИК отдавна са се произнесли, че предварителните избирателни списъци трябва да са поставени на видно място. Това оказва се се тълкува различно от всяка община.

Донка Иванова - директор на СОУ "Елин Пелин" - Варна: Който гражданин иска да види в коя секция е, взима си папката и си разглежда. Иначе те не се лепят по стаите, по стените.

Нищо по сградата на училището не намеква, че тук ще има избори и списъците с имената на гласоподавателите се намират в една малка стаичка, поставени в папки, а папките в торбичка. Разбира се, торбичката се дава на всеки гражданин, който си я поиска. Въпросът е да се сети.

Йовка Кьосева - секретар на район "Одесос", Варна: Няма изричен текст, който да казва, че трябва да се разлепят. Казват, че трябва да бъдат обявени на публично място.

И училище "Отец Паисий" е публично място, но списъците на гласуващите в секцията тук, се намират на онази витрина на Клуба на пенсионера. Ако някой случайно не е разбрал, няма и да разбере.

- Какви списъци търсите в петък, госпожо...?!

- Списъците с избиратели...

- Ама те не са сложени още. Утре ще идва комисията, какви списъци търсите предварително?!

От общината съветват да използваме интернет. Там пише всичко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български джаз музиканти в Катар
Български джаз музиканти в Катар
Премиерът на Китай пред Бойко Борисов: България е фактор на Балканите
Премиерът на Китай пред Бойко Борисов: България е фактор на Балканите