НОВИНИ

Световноизвестен индийски фотограф с изложба у нас

Ако искате да усетите как хората в една от най-многолюдните страни в света, колкото и да са различни те могат да се радват заедно на живота в нашия забързан свят днес, надникнете в една уникална изложба в Народната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София. Тя продължава до 16 февруари и след това тръгва из България. А дойде у нас от Испания.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
10:40, 09.02.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Може би се досещате, страната е Индия. С 1 300 000 милионното си население. С 22-та си национални езика и стотиците племенни и местни говори и диалекти. С всички религиозни вярвания по света, събрани на едно място.С генетично вродения си принцип във времето "единство в многообразието, многообразие в единството". С обичта, добротата и мъдростта на хората - от най - бедните до най - богатите. От племената до най - образованите. От снежните Хималаи до изгарящото слънце на екватора.

Те са индуисти, мюсюлмани, будисти, джайнисти, сикхи, християни ... всеки се прекланя пред своя Бог и вижда в него природната сила, сътворила Вселената. Но всички те са индийци. Приемат източната мъдрост и умеят да се радват на мига. Да не пропускат земния живот. Такива каквито са. По своя път. Верни на вечния си принцип да празнуват живота с всичките му радости, страдания и изпитания. И за това сигурно индийският световноизвестен фотограф Амит Мехра е нарекъл изложбата си, която сега обикаля света "Индия празнува".

И ще ги откриете в стремежа им да увековечат мига в ритуали пред индуистки богове, които никои до сега не се е осмелил да преброи - може и да са милиони с техните превъплащения, в свещените води на Ганг, в Сарнат - мястото на първата проповед на Буда, на рождения ден на прочутия сикхски Гуру Нанак, в джайниския храм в Ахмедабад, мюсюлмани в светилище на суфитски светец, мюсюлманска молитва в Джама Масджид и християни в православната сирийска църква в Делхи, а всички те празнуват заедно Холи - пролетният фестивал на цветовете, когато Доброто побеждава Злото.

30 фотоса на големия Амит Мехра. И се пренасяте в колоритния, колкото традиционен и екзотичен, толкова съвременен и модерен, необятен свят на хората по земите на Индия.

Дали това не е модел на човешката ни цивилизация днес, ако й е писано да оцелее?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виртуална разходка в Етнографския музей в Пловдив
Виртуална разходка в Етнографския музей в Пловдив
Ватманска грешка е причинила инцидента на площад Македония“
Ватманска грешка е причинила инцидента на площад "Македония“