НОВИНИ

Индонезийски съд осъди шестима в първото дело за уговорени мачове

Индонезийски съд осъди шестима души, включително бивш съдия и членове на местната футболна асоциация, в първото дело за уговорени мачове, съобщиха от съда в свое изявление. Тримесечният съдебен процес в съда в Банджарнегара на остова Ява бе във връзка с мач от третото ниво на Индонезия между Персибара Банджарнегара и ПСИП Пемаланг през 2018.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:07, 12.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света
индонезийски съд осъди шестима първото дело уговорени мачове

Пемаланг спечели с минималното 1:0, но мениджърът на Персибара докладва по-късно пред властите за съмнения за уговорен мач, което доведе до полицейско разследване. Заподозрените бяха обвинени в измама, която може да доведе до максимална присъда от три години. Шестимата, които вече получиха доживотни забрани от футбола в Индонезия, получиха присъди от три години и глоби.

Адвокат за Тян Линг Енг, бивш член на Индонезийската футболна асоциация, заяви, че клиентът му ще реши следващата седмица дали да обжалва 21-месечната си присъда. „Моят клиент не е участвал в уговорени мачове в трета дивизия“, сподели по телефона Кайрул Анвар. Футболът е много известен в Индонезия, но местните лиги не за първи път са обект на обвинение в уговорени мачове и корупция.

Акмал Мархали, активист от неправителствената организация „Save Our Soccer“, приветства присъдата. „Това е първият път, в който случай на уговорен мач достига до присъда. В други случаи Индонезийската футболна асоциация просто е налагала санкции на членовете си“, обясни той по телефона. Югоизточната азиатска страна получи забрана от международния футбол през 2015 поради правителствена намеса в домашното първенство, което им попречи за класиране на Световното първенство през 2018 и Купата на Азия през 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален музей Васил Левски“ в Карлово с награда от парламента
Национален музей "Васил Левски“ в Карлово с награда от парламента
Турция получи първите компоненти от комплексите C-400
Турция получи първите компоненти от комплексите C-400