Студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив вече приготвят ястия в иновативни кухненски съдове от Италия. Те са изработени от алуминий и са покрити с вулканична лава. Това позволява по време на готвене да не се използва дори една капка мазнина. Така храната става здравословна, а вкусът й се запазва.
Новите тенджери, тигани и тави с вулканична лава са дарение на университета. Съдовете помагат на учените да разработят модерни рецептури и технологични процеси с приоритет здравословното хранене.
проф. Йорданка Алексиева, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив:
Всички смятат, че здравословното хранене е безвкусно. Напротив ястията, които приготвяме в тези съдове, пробите, които досега сме направили, доказват, че по-пълно се запазва ароматно-вкусовия букет на ястията. Съдовете съчетават в себе си топлопроводимостта на алуминия с топлозадържащата способност на вулканичната лава.
В съдовете могат да се приготвят месо, зеленчуци, а при поставяне на капак - цяло пиле и риба, без отделяне на дим и неприятни миризми. Според студентите диeтичното хранене е бъдещето и на ресторантьорския бизнес.
Христина Иванова, студент:
Както знаем, мазнината е изключително вредна и така успяваме да се храним пълноценно и здравословно. Това е много важно за диетичното хранене.Тази риба е приготвена перфектно, изключително добре изпечена, независимо, че не е използвана мазнина.
Кристияна Тодорова, студент:
Досега не сме ползвали такива съдове в часовете по кулинария и ми е доста интересно.
Студентите се обучават и на това да могат да представят разнообразни здравословни менюта, съобразени с изискванията на различните възрастови и професионални групи.