НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Иран и ЕС - зимата на техните отношения е зад гърба им

Пежо-Ситроен се завърна в Иран след четиригодишно отсъствие. Мечтата на Енрико Матеи се сбъдна. Италия и Франция са първите европейски страни, които иранският президент Хасан Рохани посети след вдигането на санкциите срещу страната, чиито държавен глава е.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:46, 30.01.2016
Чете се за: 02:17 мин.
По света
седмицата иран зимата техните отношения гърба

Хасан Рохани започна европейската си обиколка на 25 януари от Рим - така както и неговият предшественик Мохамад Хатами през 1999 година. Иран и Италия са дългогодишни партньори, традиционно в много добри отношения. Преминали се през много кризи.

Италия е вторият търговски партньор на Ислямската република Иран след Германия. Президентът Рохани беше очакван с особен интерес от политици и предприемачи.

Иран, с неговото почти 80-милионно население е желан пазар след като международните санкции бяха отменени с решението във Виена на 17 януари тази (2016) година.

"Мечтата на Енрико Матеи за диалог и икономическо сътрудничество се сбъдна", каза доволен италианският външен министър Паоло Джентилони, споменавайки името на покойния шеф на петролния гигант ЕНИ - един от най-влиятелните хора в Италия, осмелил се да започне бизнес с Иран и така да хвълри ръкавицата на монопола на англо-американските нефтени компании през 50-те години на 20 век.

Хасан Рохани пристигна в Италия със 120 предприемачи и 6 министри.

Тази делегация подписа 13 меморандума и договора на стойност близо 17 милиарда евро. Те са в областта на енергетиката, стоманодобива и инфраструктурата.

"Оставихме зимата на нашите отношения зад гърба ни, да се надяваме, че вървим към пролет, към слънчеви дни, които ще разтопят леда, който скова отношенията между нас и Европа" , обобщи Рохани.

Той разпръсна недоумението, което предизвикаха покритите статуи в Капитолийския музей в Рим. Голите мраморни тела бяха скрити от паравани. Рохани заяви, че не е искал това. Освен от статуите, домакините се отказаха и от вино на приема при президента Матарела и на вечерята с премиера Ренци.

През февруари италиански представители ще отпътуват за Ислямската Република. Техеран очаква скоро и премиера на Италия .

Изглежда италианците ще се възползват от предимството да са първи пред другите европейски страни.

Със сигурност французите ще ги следват.

Иранският президент пристигна в Париж на 27 януари, на двудневно посещение ,след визитата си в Рим и Ватикана. След официалното посрещане от френския външен министър Лоран Фабиюс в Дома на инвалидите, Рохани беше приет от президента Оланд в Елисейския дворец.

Това е първото посещение на ирански президент във Франция след това на реформатора Мохамед Хатами през 2005г.

Визитата премина, белязана от икономика, политика и, разбира се, от сирийския въпрос.

"В нашите отношения се отваря нова глава", каза на съвместната пресконференция президентът Франсоа Оланд.

Новото начало започна със споразумения за милиарди евро. Френският гигант " Тотал" ще купува от Иран между 150 000 и 200 000 барела на ден суров петрол. Моментът е подходящ - Техеран реши да увеличи производството си на 500 000 барела дневно. Страната е четвърта в света по резерви от черното злато. По време на целия период на санкции срещу Иран, "Тотал" запази представителството си в Техеран.

Друга всепризната френска марка - "Пежо Ситроен", официално се завръща в Иран чрез съвместно предприятие. То ще инвестира до 400 милиона евро за пет години. Партньор на французите е Иран Ходро - най-голямата иранска автомобилостроителна компания.

"Пежо Ситроен" и "Иран Ходро" са отдавнашни партньори. В завод в Техеран се произвеждат старите модели Пежо 405 и Пежо 206. Новото предприятие би могло и да изнася автомобили в Близкия изток.

Политическото решение на сирийската криза ще отнеме време, за момента не трябва да бъдем големи оптимисти, каза в Париж Хасан Рохани. В Сирия не става дума за един човек, става дума за тероризъм, за проблема "Ислямска държава", за хора, които са готови да купуват петрол от тази терористична групировка, каза още Рохани.

Тероризмът не засяга една страна , а целият свят , затова трябва да действаме , увери френският президент Оланд. Двамата говориха ден преди очакваното начало на новите преговори за Сирия в Женева.

В Париж ,демонстранти протестираха срещу посещението на Хасан Рохани и прилагането на смъртна присъда в Иран. Няколко френски депутати пък поискаха от президента Оланд да "изиска" от иранския си колега "освобождаването на политически затворници".

По време на разговорите си, Оланд е припомнил на Рохани "привързаността на Франция към правата на човека".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 6000 участници дефилират на фестивала Сурва в Перник(ГАЛЕРИЯ)
Над 6000 участници дефилират на фестивала "Сурва" в Перник(ГАЛЕРИЯ)
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска