НОВИНИ

Исторически порой в Париж

Порой снощи наводни улици и станции на метрото в Париж и предизвика траспортен хаос. Излелият се дъжд се оказа рекорд по количество за френската столица. Днес обстановката в града се нормализира. Стана ясно обаче, че в централната част на страната дъждът е взел една жертва - възрастна жена се е подхлъзнала фатално по стълбите към наводненото си мазе.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:12, 10.07.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

49 милиметра дъжд се изля над Париж снощи само час - толкова е средното количество на валежите за три седмици през юли. Предишният рекорд - 47 милиметра - е от 2 юли 1995-та година. Общо над града за два часа буря с гръмотевици са се изсипали 68 милиметра вода. В станциите на метрото служители и пътници са газили в реки, стигащи до коленете им. В реки се превърнаха и улиците. Извънредната обстановка и опасността от токов удар наложи да бъдат затворени повече от около 20 станции на метрото.

Пожарникарите са получили 1700 обаждания, предимно за наводнени мазета и аварирали канализации. Към края на сутринта днес движението на метрото се нормализира, но по пътните артерии на места се образуваха задръствания, както е обичайно в града след обилен дъжд. Междувременно парижани споделяха снощните си преживявания и с голяма доза хумор.

- Тази година плажът в Париж е стигнал доста далече.

С хода на деня предупрежденията за нови бури днес бяха отменени, но температурите вече са доста по-ниски отколкото през почивните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев не вижда желание за реализация на проектите за модернизация на армията
Радев не вижда желание за реализация на проектите за модернизация на армията
Над 200 нови социални жилища ще има в Благоевград догодина
Над 200 нови социални жилища ще има в Благоевград догодина