НОВИНИ

Край на политическата криза: Италия и Испания с нови правителства

Италианският парламент гласува вот на доверие на новото правителство на Джузепе Конте. Испания също има нов премиер - Педро Санчес обяви състава на своя кабинет, съставен предимно от жени.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:33, 07.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Край на политическата криза в Италия и Испания. Кабинетът на премиера Джузепе Конте получи 350 гласа "за" при 236 "против" и 35 "въздържал се" при гласуването в Камарата на депутатите. Така след подкрепата, получена по-рано в Сената, Конте си осигури поста министър-председател.

Гласуването бе последното препятствие пред новото италианско правителство, което встъпи в длъжност в петък - три месеца след парламентарните избори на 4 март, които не излъчиха ясен победител и поставиха в страната в политическа безизходица. Първото пътуване на новия италиански премиер в чужбина ще е до Канада за участие в срещата на върха на Г-7 в петък и събота.


;

Същевременно в Испания новият испански премиер, социалистът Педро Санчес, представи своето проевропейско правителство. Кабинетът включва 11 жени и 6 мъже. Сред министрите има астронавт - това е Педро Дуке, който става министър на науката, иновациите и университетите. Министър на външните работи ще бъде каталунецът Жозеп Борел, който е бивш председател на Европейския парламент.

Правителството е с най-слабата парламентарна подкрепа след възстановяването на демокрацията в страната. Социалистическата партия има едва 84 депутати в 350-членната долна камара на парламента. Новото правителство дойде на власт след вота на недоверие за кабинета на консерватора Мариано Рахой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава дали да отстрани от длъжност Десислава Иванчева
Съдът решава дали да отстрани от длъжност Десислава Иванчева
Президентът Румен Радев ще посети Трявна за откриването на Славейковите празници
Президентът Румен Радев ще посети Трявна за откриването на Славейковите празници