НОВИНИ

Избори за Национални съвети на малцинствата в Сърбия

Малко повече от половин милион граждани на Сърбия, представители на 22 малцинствени общности, ще избират днес свои представители в Националните си съвети, предаде Танюг. За първи път сред тях ще бъдат представители на полската и руската общност, които досега нямаха такива съвети.

bnt avatar logo
от БТА
09:45, 04.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Избори за Национални съвети на малцинствата в Сърбия

Националните съвети на националните малцинства в Сърбия са упълномощени да участват в решаването или самостоятелно да решават въпроси в областите на образованието, информирането, културата и официалната употреба на езиците и исканията на националните малцинства.
В специалния избирателен списък са записани 507 183 представители на национални малцинства.

Най-много листи - седем и съответно шест, подадоха русините и албанците. Ромите подадоха пет листи, бошняците, румънците и словаците - четири, ашкалиите, египтяните, немците и чехите по три листи.

Българите, буневците, власите и унгарците имат по две листи, а гръцкото, полското и словенското малцинство - по една.

Броят на членовете на Националните съвети зависи от броя на членовете на националните малцинства - минималният е 15, а максималният - 35. В Националния съвет на българското малцинство ще има избори за 19 членове.

Освен от сръбски, изборите ще бъдат следени и от чуждестранни наблюдатели - от мисията на ОССЕ в Сърбия, Делегацията на Европейския съюз в Сърбия, както и от посолствата на Великобритания, Хърватия, САЩ, Словакия, Турция, Германия и Украйна.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7.00 до 20.00 часа. Ще може да се гласува на 926 места в цяла Сърбия. Срокът за публикуването на резултатите от изборите и на окончателната листа е 96 часа, тоест до 8 ноември в 20 часа.

След като Републиканската изборна комисия публикува резултатите в Държавен вестник, съветите трябва да се учредят в срок от 20 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Саудитска Арабия се отглеждат най-много чистокръвни арабски коне в света
В Саудитска Арабия се отглеждат най-много чистокръвни арабски коне в света
Бил Гейтс очаква въвеждане на данък върху роботите
Бил Гейтс очаква въвеждане на данък върху роботите