НОВИНИ

Избягалите от Фалуджа: Ядяхме развалени фурми, за болните беше по-страшно

Иракската армия започна същинската битка за град Фалуджа, смятан за бастион на "Ислямска държава". Едва няколкостотин семейства са успели да избягат от града. Те разказаха за преживените ужаси.

bnt avatar logo
от БНТ
21:03, 31.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
збягалите жители на Фалуджа сега са в изоставено училище в Гарма, на 16 километра от обсадения град. 554 семейства са се измъкнали от ръцете на "Ислямска държава".

Преживели са едно и също - глад, несигурност, липса на елементарни условия за живот.

Ум Салам, избягала от Фалуджа: Оцеляхме с пшеничен хляб, защото нямаше храна. Няма и лекарства. Ислямска държава" отведоха мъжете и не знаем дали са живи.
Тафра Хасан, жителка на Синджар: Живеехме с фурми и кисело мляко. Купувахме кило захар за 30 000 или 50 000 динара. Всеки ден ставаше по-лошо. "Ислямска държава" затягаше примката и искаше да минем на нейна страна. Скрихме се вкъщи. Ядяхме, когато имаше храна и спяхме, когато нямаше.

Ядяхме изгнили фурми, казва и жител на Гарма. За болните е било още по-лошо.

Хасан Салех, жител на Гарма: Инжекциите бяха с изтекъл срок на годност, за хронично болните нямаше лекарства.

Смята се, че във Фалуджа са останали 50 000 цивилни, които се използват за жив щит от джихадистите. Иракските правителствени сили и бойци от шиитски формирования са в южните и северните предградия на Фалуджа.


Градът е само на 50 километра от Багдад. Офанзивата в района е нов етап във войната с радикалните сунити от "Ислямска държава ". В техните ръце все още е вторият по големина иракски град Мосул.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят мандра, която произвежда сирене с растителни мазнини
Затварят мандра, която произвежда сирене с растителни мазнини
Проливни дъждове отнеха живота на 4 души в Германия
Проливни дъждове отнеха живота на 4 души в Германия