НОВИНИ

Изненадите на Евро 2016

Европейското първенство е към своя край и вече поглеждаме с носталгия към изминалия месец, който ни предостави незабравими емоции и мигове на върховно футболно напрежение. Феновете изживяха радостни и тъжни моменти, споделяха успехи и несполуки. Какво обаче ще запомним от последните 30 дни - какво ни казват цифрите и кои бяха рицарите на футболното поле...

bnt avatar logo
от Стефан Георгиев
19:25, 10.07.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Футболът за пореден път доказа, че е изкуство, което умее да запленява милиони и да обединява цели нации. Франция прие европейското първенство, раздирана от проблеми - граждански протести, стачки в железопътните институции, наводнения и заплахи от нови терористични нападения. Само за 30 дни успехите на националния отбор оставиха на заден план всички трудности и футболът засвири първа цигулка в оркестъра на френското общество.

Прекрасните голове на Димитри Пайет, както и точните изстрели и наглед нескопосания танц на Антоан Гризман хвърляха в екстаз цялата страна при всеки двубой на „петлите“. На финала домакините ще трябва да решават португалски ребус, създаден по идея и визия за играта на Фернардо Сантош - селекционерът на „мореплавателите“ нагледно показа, че в спорта трябва да си прагматичен, дори и ако се наложи да жертваш атрактивния стил, който привлича неутралните зрители.

В двете големи изненади на 15-тото първенство на Стария континент се превърнаха Уелс и Исландия - страни, които никога досега не бяха участвали на европейски футболни финали. Уелс, воден от своя неудържим лидер Гарет Бейл, отпадна достойно на полуфинал, а макар да си тръгна един етап по-рано, исландският национален отбор, заедно с привържениците си и станалият пословичен коментатор, печелят наградата за най-симпатично явление на първенството.

Умопомрачително или не - 99.8% от исландската телевизионна аудитория е гледала на живо мача от осминафиналите, когато Исландия елиминира Англия след 2:1. Интересно е да разберем какво ли са наблюдавали по това време останалите 298 зрители в малката държава... Цифрите със сигурност галят слуха на организаторите - 2.4 милиона души са се насладили на мачовете на 10-те стадиона на живо, над 7 милиона привърженици на футбола са посетили фензоните, а всяка една от 50-те срещи дотук в турнира е била проследена от повече от 150 милиона посредством преките предавания на телевизионните канали и онлайн-излъчванията в Интернет.

Дотук на първенството са отбелязани 107 гола - някои от които прелестни, други - с фундаментална за дадения отбор стойност. Европейското първенство през 2016-а влиза в историята като първото, на което участваха 24 страни, и като поредното, контролирало обществения интерес в продължение на месец. Цар Футбол намести короната си, настани се удобно на трона и зачака големия финал. Португалия срещу Франция - победителят може да бъде само един!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде и как живеят децата от Могилино?
Къде и как живеят децата от Могилино?
Канадският премиер отдаде почит към жертвите от нацисткия лагер Аушвиц​
Канадският премиер отдаде почит към жертвите от нацисткия лагер Аушвиц​