НОВИНИ

Изоставена американска военна база застрашава природата в Гренландия

Отдавна изоставена тайна американска военна база в Гренландия заплашва с изтичане на токсични материали. Причината - затоплянето на климата и топенето на ледовете - неща, които в епохата на Студената война никой не е предполагам. За проекта "Айсуърм" и за екологичния риск в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 27.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Американските военни инженери започват да строят града под леда в Гренландия през 1959 година. В тунелите под повърхността били разположени около 200 войници, имало лаборатория, болница, църква, дори кино, всичко това захранвано с малък преносим ядрен реактор.

Проф. Йорген Петер Стефенсен, институт "Нилс Бор", Копенхаген: САЩ се боели Съветският съюз да не изстреля ядрени ракети. През 1957 г. нямали ответна мярка срещу съветския космически спътник, затова искали да намерят място за новите ракети възможно най-близо до Съветския съюз - а именно в северната част на Гренландия.

Три години по-късно американците откриват, че глетчерът се движи по-бързо, отколкото са смятали и може да разруши тунелите. Затова през 1967 г. изоставят базата преди проектът да е напълно осъществен. Прибират ядрения реактор, но с мисълта, че ледовете са вечни, оставят огромно количество боклук и материали, сред тях и ниско радиоактивен охладител за реактора. Сега, половин век след тези събития, научно изследване установи, че температурите в тази част на света се покачват по-бързо, отколкото другаде и опасността от замърсяване е надвиснала.

Проф. Йорген Петер Стефенсен, институт "Нилс Бор", Копенхаген: Докато материалите са капсулирани в леда, всичко е наред. Но когато се появи вода, ще имаме проблеми.

След 75 години, изчисляват учените, снеговалежът вече няма да компенсира топенето и токсичните химикали ще потекат в околната среда. Преди това в разрушените тунели на 35 метра под земята вода може да проникне през процепи в снега. Засега още никой не предприема мерки. Отговорността поделят САЩ и Дания, която е разрешила проекта в автономната територия Гренландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 години затвор за унищожаването на културно наследство в Мали
9 години затвор за унищожаването на културно наследство в Мали
Бъчварова: Към момента няма терористична заплаха към страната ни
Бъчварова: Към момента няма терористична заплаха към страната ни